Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

871.139 bezoekers 182 leden Log in

PORTSAUS


Portsaus

Misschien iets voor de mensen met een wildmenu?
PORTSAUS
voor 4 dl.

Benodigdheden:

• 1 fles (0,75 l) rode port (het is niet nodig hiervoor een dure port te
gebruiken, maar ook geen troep)
• 2 dl. jus de veau
• 2 sjalotten, gesnipperd
• 100 gram katenspek of rookspek, klein gesneden
• peper en zout
• 50 gram ongezouten (boeren)boter
• 50 gram ongezouten ijskoude (boeren)boter in blokjes



Werkwijze:
1. Kook de port in tot 2 dl.
2. Smelt 50 gram boter en zweet hierin de sjalotten en spek aan, laat 10
minuten zachtjes bakken zonder te kleuren.
3. Blus af met de jus de veau en de ingekookte port
4. Zeef het geheel door een fijne zeef.
5. Voeg zout en peper naar smaak toe, proef !
6. Verwarm de saus opnieuw en neem de pan van het vuur.
7. Monteer met de koude boter, laat nu de saus niet meer koken.

Lekker bij: gebakken ganzenlever, ossenhaas en croûte, gebakken kalfslever,
en bij wild.
Als de saus bij wild wordt geserveerd kan de jus de veau worden
vervangen door wildfond maar noodzakelijk is dit niet.

Monteren:
een saus of soep binden met stukjes zeer koude boter.
Omhoog