Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

871.234 bezoekers 182 leden Log in

BARBECUE RECEPTEN


BANAAN IN SPEK VOOR DE BARBECUE

haal een paar bananen, die goed rijp zijn, het lekkerste zijn ze als ze net gespikkeld zijn, het vruchtvlees is dan nog blank..

pel ze en snijd ze in 4 stukken. omwikkel ze met mager gerookt ontbijtspek, en doe ze op de barbeque, zorg dat ze een beetje aan de kant liggen, ze moeten niet verbranden. doe ze om en om en wacht tot het spek lichtbruin en knappend is. haal van de bbq, en zorg dat ze even afkoelen, vooral kinderen zijn hier gek op, maar zorg dat ze hun mondjes niet verbranden.

dit is een heerlijk bijgerecht voor de barbeque, het zal toch wel een keertje gaan zomeren?

MAISKOLVEN OP DE BARBECUE

het volgende moet je de ochtend van de bbq doen: 

als je uitgebreid gaat bbq-en, dan is een halve kolf p.p. genoeg, anders 1 kolf p.p. de kolven van bladeren en draden ontdoen.

een pan ruim water met een volle eetlepel suiker per kolf op het gas zetten en de kolven ongeveer 20 minuten laten koken, daarna afgieten en de pan met koud water vullen, de kolven moeten nat blijven, anders worden de korrels hard en drogen uit.

voor het bbq-en de kolven droogdeppen en met een kwastje met milde olijfolie bestrijken.

op de barbecue leggen, niet op het heetste deel, en langzaam lichtbruin laten bakken.

eigenlijk zou je echte cornprikkers moeten hebben, ik ga ze beslist aanschaffen, dat eet toch wel makkelijker, die steek je aan  de uiteinden in de kolf en daar kun je het aan vasthouden terwijl je eet.

het is heel erg lekker, en nog gezond ook, heel goed voor de darmen, er zitten veel vezels in.

BBQ saus

men neme:

1 grote ui, 3 teentjes verse knoflook, 2 grote eetlepels bruine suiker, 6 eetlepels milde olijfolie, 2 dl.chilisaus, ook wel vietnamese loempiasaus genoemd, 2 dl.hot ketchup, een eetlepel citroensap, en wat allesbinder.

verwarm de olie en doe er de klein gesnipperde ui en uitgeperste knoflook bij, goed blijven roeren met een houten lepel tot de ui gaar(glazig) is. voeg er de andere ingrediënten aan toe, behalve natuurlijk de allesbinder, en roer goed met een garde, tot het goed warm is, doe dan voorzichtig, al roerende de allesbinder erbij, en laat de saus binden. je kunt de saus warm of koud opdienen, en je kunt het enige dagen van te voren klaarmaken, wel in een goedgewassen glazen pot, goed afgesloten in de koelkast bewaren! heerlijk b.v. bij speklapjes

TZAZIKI

ingrediënten: 500 gram franse kwark, ik haal die bij a.h. zelf neem ik de magere versie, 0% vet, een halve komkommer, is het een kleine dan wat meer, een eetlepel gesneden dille, 2 teentjes knoflook, peper en zout.

schil de komkommer en schaaf 'm op de  grofste kant, mooie sliertjes, leg dit in een zeef en bestrooi het met zout, even omgooien en weer zout erop, goed laten uitlekken, af en toe even uitdrukken.

doe de kwark  in een glazen schaal, roer er de uitgeperste teentjes knoflook door, wat klein gesneden dille, kan ook daregal diepvries dille zijn uit het vriesvak van a.h., doe er de uitgelekte komkommer door, en breng op smaak met peper , zout is misschien niet meer nodig, want die zit al op de komkommer, gewoon even proeven.

serveer met vers stokbrood. je kunt dit uren vooraf maken, het wordt alleen maar lekkerder, ongeveer 2 à 3 dagen houdbaar.

heerlijk eten met zonnige dagen, vers en gezond.

AARDAPPELSALADE VOOR BIJ DE BBQ

kijk even in het menu aan de rechterkant, daar staat een heerlijk recept voor een aardappelsalade voor bij de bbq

 

CEVAPCICI

ingrediënten: 500 gr. lamsgehakt, 500 gr. rundergehakt, als er geen lamsgehakt te koop is, neem dan 1 kg. rundergehakt,  het gehakt moet het liefste een beetje rul zijn, niet te fijngemalen, b.v. A-H. heeft wat rul gehakt, 1 losgeklopt ei, 1 theelepel oregano, 1 theelepel zout, 1 theelepel paprikapoeder, 4 uitgeperste teentjes knoflook,een fijngehakt rood pepertje, 3 eetlepels bouillon , kun je van een blokje maken, of om het helemaal goed te doen van vegeta, een kruidenmix van de balkan.

meng alle ingrediënten door elkaar en maak er worstjes van iets dikker dan een vinger en vingerlang. laat ze dan opstijven in de koelkast. als je ze later nodig hebt kun je ze invriezen, anders bak je ze, het lekkerste is op de barbeque, maar ook in een grilpan gaat het uitstekend!

serveer de cevapcici met dun gesneden rauwe ui-ringen en Ajvar, een soort rode pasta van paprika, ui en tomaat, te koop in alle toko's en zelfs bij A.H. heb ik het gezien. Xenos heeft tegenwoordig de turkse variant, heet ook gewoon ajvar, maar is iets pikanter, eerlijk gezegd voor mijn smaak nog lekkerder. waar je ook komt op de Balkan, zo wordt het gegeten, het is zo'n beetje de specialiteit van Bosnië, dus eet smakelijk.

 

deze dip is heel makkelijk te maken en zeer smakelijk

QUACAMOLE

je hebt nodig: 2 avocado's , 2 lepels verse citroensap, 2 volle lepels mayonaise, 2 kleine teentjes knoflook, een snufje cayennepeper, en wat versgemalen zeezout, naar smaak.

de avocado is makkelijk te verwerken, je snijdt in de lengte rondom tot  de pit, neem de avocado in beide handen en draai de handen in tegenstelde richting, je draait ze dan zo los van elkaar, de pit verwijder je door met een groot scherp mes even in de pit te tikken en te draaien, de pit komt er heel makkelijk uit, daarna lepel je het vruchtvlees er met een lepel gewoon uit.

voeg alle ingrediënten bij elkaar in een mengbeker en maak er met de staafmixer een mooie gladde dipsaus van.

dit kun je enkele uren vantevoren maken, door de citroensap zal de avocado niet te snel verkleuren.

het is heerlijk pikant en romig, ook heel lekker als bedje voor een gemarineerde gebakken gamba b.v. op je drieluik van voorgerechtjes met garnalen, maar ook als dipsaus voor b.v. tortillachips of als groentedip.

 

Pasta-salade

ingrediënten

½ pak fusilli tricolore liefst van Grand Italia, 1 zakje lente-uitjes, 5 eetlepels olijfolie mild, en nog een scheutje, 4 eetlepels azijn, 3 jamlepels vegeta, zie ditjes en datjes, 6 theelepels basilicum, ingevroren van darégal AH, kun je dit niet krijgen, dan de italiaanse kruiden, vers of uit de diepvries ook van darégal, 1 kleine ui(ongeveer 50 gr.) 2 flinke eetlepels mayonaise, 5 uitgeperste teentjes verse knoflook,1½ jamlepel grove mosterd, bv. Zaanse, 1 pakje gerookte zalmblokjes van AH.of reepjes salami 

kook de fusilli in ruim water in een grote pan en doe er 2 lepels vegeta of een bouillonblokje en een scheutje olie bij, kook ze al dente beetgaar, giet ze daarna af en spoel voorzichtig met koud water, doe de pasta dan in een pan met ijskoud water, als de pasta koud geworden is afgieten en in een vergiet laten staan, om al het water eruit te laten lopen.

maak dan een dressing van de olijfolie, azijn,1 lepel vegeta of peper en zout, de basilicum of italiaanse kruiden, vers of uit de diepvries, de fijn gesnipperde ui, de uitgeperste knoflook en de in dunne ringetjes gesneden lente-ui, de mosterd en de mayonaise.

voeg de pasta bij de dressing en schep voorzichtig om.

doe huishoudfolie over de schaal en zet dit een paar uur in de koelkast, schep af en toe nog eens om.

doe de pasta-salade op een bord en strooi de zalmblokjes er overheen, of de salamireepjes garneer eventueel nog met wat verse peterselie, en een tomaatje.

Je kunt dit als maaltijdsalade, als voorgerecht, of als bij-gerecht bij een barbeque geven, als maaltijdsalade kun je er een frisse tomatensalade bij serveren of vers stokbrood met kruidenboter..

Omhoog