Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.191 bezoekers 182 leden Log in

THAISE BALLETJES MET RIJST EN PIKANTE KOMKOMMER


THAISE BALLETJES MET GEBAKKEN RIJST EN PIKANTE KOMKOMMERSALADE 

ingrediënten:

4 ons verse worst, los, 250 gr. roze garnalen, 1 cm verse gemberwortel, ½ spaanse peper, 1 uitje, 1 bosje lente uitjes, 1 ei, 2 witte boterhammen, peper, zout, 2 tenen knoflook, grote, zonnebloem olie om in te bakken, ongeveer 3 dl. en (thaise) chilisaus.

 

voor de rijst, 300 gram basmati rijst, 1 doosje boemboe nasi goreng, 1 ui, 1 cm verse gemberwortel, ½ spaanse peper, 1 jonge prei, 1 flinke teen knoflook.

 

voor de komkommer, een grote geschilde komkommer, 1 dl witte azijn, een spaanse peper, 2 grote eetlepels suiker.

doe 's morgens de rijst al koken, dan kan ze afkoelen, en maak ook de komkommersalade dan al, dan trekken de smaken lekker in.

je schilt de komkommer en snijd er halve plakjes van, los de suiker in de azijn op en snijd een halve spaanse peper in kleine stukje, en hak ze nog even fijn met een groot mes, pas op, was je handen goed, want anders als je iets anders aanraakt, b.v. door je ogen wrijft, dan gaat het vreselijk branden, je kunt ook even latex handschoentjes aan doen, doe ik vaak, heb zo'n grote doos staan.

doe alles doorelkaar en zet in een afgesloten doos in de koelkast, tot gebruik.

doe de roze garnalen even door de keukenmachine, niet te fijn er moet wel wat structuur in blijven, vermeng ze daarna met de verse worst, kun je geen losse krijgen, dan saucijsjes, die knijp je gewoon leeg, doe er de geraspte gemberwortel, de heel fijngehakte spaanse peper, de fijngesneden lente uitjes, de fijngesnipperde ui, de boterhammen die je even fijnmaakt in de keukenmachine, het ei en de peper en zout bij, maak er balletjes van, ter grootte van een pingpong balletje en druk ze een klein beetje plat, niet heel plat, dan worden ze snel droog.

bak dan de fijngesnipperde ui voor de rijst in wat olie, dan de rijst erbij met de boemboe en op het laatst, als je de balletjes bakt de fijngesneden spaanse peper, geraspte gemberwortel, fijngehakte knoflook en prei erbij, ook het jonge groen, pas op goed wassen.

onderwijl bak je de balletjes in ruim olie, ik nam zonnebloemolie, die geeft geen smaak af, die zit al genoeg in de balletjes.

om en om tot ze goudbruin zijn, en gaar, als je er op drukt moet het niet meegeven, anders zijn ze nog een beetje rauw van binnen, en met varkensvlees is dat niet verstandig.

dit is een gerecht dat niet geschikt is voor kinderen, te heet, je kunt natuurlijk de smaak naar eigen idee aanpassen, als je niet gewend bent pikant te eten, dan gebruik je gewoon wat minder spaanse peper, wij zijn er gek op, er bleef niets van over toen ik dit gerecht zondag voor het eerst uitprobeerde, de overgebleven balletjes gingen naar mijn moeder die er ook van gesmikkeld heeft.

als je het serveert, dan geef je de (thaise) chilisaus erbij, ook wel bekend als loempiasaus. heerlijk over de balletjes.

eet smakelijk

Omhoog