Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

873.346 bezoekers 182 leden Log in

PASTA MET ZALM OP CARBONARA BASIS


Recept van Huib voor Pasta met zalm op carbonara basis

ingrediënten voor 3 personen: 150 gr.gerookte magere spekreepjes doormidden gesneden, 350 verse zalmfilet, vel verwijderen, in blokjes van 2x2 gesneden,  na het snijden minstens 1 uur in de koelkast zetten, nadat het vermengd is met het sap van 1 citroen, 4 tenen knoflook, 3 kleine sjalotten of een bosje lente-ui, 1 citroen, enkele takjes verse dille, mag eventueel uit de diepvries, 200 ml (koks)room, 125 ml crème fraiche , 125 gr.geraspte oude hollandse of nog lekkerder parmezaanse kaas, zelf geraspt is het lekkerste, 300 gr.chiffen(grote geribbelde macaroni) of een andere pasta soort naar keuze, zout en peper vers gemalen,  visbouillonblokjes, meestal 1 per ½ l.water. 

  

bereiding:-         eerst de carbonara saus maken-     de doormidden gesneden spekreepjes op matig vuur lichtbruin bakken in een hapjespan;

 het eventueel te veel aan vrijkomend vet gedeeltelijk verwijderen-         het in een aparte kom vooraf met een garde goed geroerde mengsel van (koks)room en crème fraiche en royaal verse peper uit de molen, met een weinig zout uit de molen en de geraspte kaas toevoegen aan de uitgebakken spekreepjes, nog steeds op matig vuur-         vervolgens toevoegen de geperste knoflook en de gesneden sjalotten, dan wel lente-ui-         nadat de carbonara saus enige tijd op laag vuur heeft geprutteld en na regelmatig roeren is geworden tot een homogene massa, hieraan (nog steeds op laag vuur) de zalmblokjes voorzichtig roerend toevoegen-         vervolgens de gasvlam terugdraaien tot de kleinste stand en de zalm gedurende 5 tot 7 minuten, af en toe roerend, laten garen in de carbonara saus, waardoor de saus de smaak van de zalm aanneemt-         in de tijd dat de zalm-carbonara saus op laag vuur z’n smaak ontwikkelt, de pasta gedurende de daarvoor aangegeven tijd, minus 1 minuut laten koken in water waaraan is toegevoegd de blokjes visbouillon en wat olijf- of arachideolie-         bewaar ongeveer een halve liter van het warme kookvocht van de pasta, maar giet de pasta in een vergiet ruim af onder koud stromend water -         “wat eetlepels van het bewaarde kookvocht van de pasta kun je toevoegen aan het mengsel van de zalm-carbonara saus met de pasta, wanneer dit mengsel te dik zou zijn”.wanneer de pasta 1 minuut korter is gekookt dan op de verpakking staat, is deze pasta bedoeld om vermengd te worden met de zalm-carbonara saus-         indien de pasta niet vermengd wordt met de saus, dient de pasta gekookt te worden volgens de aanwijzingen op de verpakking ervan

 serveren:-  bij dit gerecht past goed een eenvoudige salade van veldsla-         eerst een dressing maken in de verhouding 3:1 van olijfolie en frambozenazijn, met zout en peper uit de molen, aangevuld met kappertjes en pijnboompitten-         deze dressing vermengen met de veldsla en tenslotte ter garnering, bovenop wat plakjes hard gekookt ei en in plakjes gesneden cherrytomaatjes-eventueel als aanvulling en ter garnering rul gemaakte cottage cheese (hütenkäse) van Danone  “in het aspergeseizoen mei/juni zijn vers gekookte asperges verreweg te verkiezen boven de hiervoor genoemde salade van veldsla; in dat geval de saus absoluut niet vermengen met de pasta, maar als dressing gebruiken over asperges en pasta”

Omhoog