Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.327 bezoekers 182 leden Log in

STAMPPOT SPRUITJES en KNOLSELDERIJ


ingredi?nten:

1½ kilo iets kruimige aardappelen, 600 gr.spruitjes, een ½ flinke knolselderij, in blokjes, 250 gram mager gerookt ontbijtspek, een rookworst van de hema,½ bosje lente-uitjes, een klontje boter of margarine, een scheutje room, peper en zout.

?

kook de aardappelen, zet tegelijk de spruitjes op, als die? 3 minuten koken, mag je ze afzetten, met de deksel erop laten staan, als de aardappelen gaar zijn, zijn de spruitjes ook gaar, ze koken dan niet tot pap.

ik doe bij de aardappelen zout, en bij de spruitjes een lepeltje vegeta, alles naar smaak natuurlijk.

ondertussen de spekjes snijden, en bakken als ze? goed zijn, bruin maar niet te bruin,? dan doe je de spekjes even in een schaaltje, en in het spekvet bak je de knolselderijblokjes tot ze gaar zijn, zet het vuur af en doe er de in mooie ringetjes gesneden lente-ui bij, even doorroeren.

terwijl je bezig bent laat je ook de rookworst wellen, dit duurt 20 minuten, laat het niet koken, want dan springt het vel kapot, en dit gaat ten koste van de smaak.

dan als de aardappelen gaar zijn, afgieten, en droog laten stomen, de spruitjes ook afgieten en dan doe je ze bij elkaar en dan met de ouderwetse stamper, alles goed stampen, tot alles goed fijngestampt is, doe er het klontje boter en een scheutje room bij nog even stampen en klaar.

roer er voorzichtig de blokjes knolselderij doorheen met de lente-uitjes en op smaak maken met wat witte of zwarte peper,?de stamppot is klaar.

ik heb altijd in de vriezer jus, als ik eens lekkere jus heb, en ik maak altijd zoveel dat er wel wat over blijft, dan vries ik dat in, voor als ik een keer geen jus heb. smelt die even, maak de borden klaar met een kuiltje in het midden, daar de jus in, strooi er wat spekblokjes overheen, en doe er een stuk rookworst bij, zelf snijd ik die altijd in schuine plakken, en die steek ik rondom in de stamppot.

echt een lekker wintergerecht, iets wat staat in de maag, eet smakelijk.?

Omhoog