Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.326 bezoekers 182 leden Log in

SATEH VAN MAMMA


SATEH

ingrediënten:  4 kipfilets, 1 flinke eetlepel sambal badjak, 1 grote eetlepel bruine suiker, 1 jamlepel vegeta of peper en zout, 6 eetlepels milde olijfolie, 2 teentjes knoflook.  spiesjes, het liefste metaal, want houten gaan altijd branden, ook al leg je ze in water.

natuurlijk kun je de kipfilets ook vervangen door magere hamlappen of varkenshaasjes, gewoon net zo marineren.

snijd de kipfilets in blokjes, haal eerst de haasjes eraf en snijd die ook. maak een papje van de olijfolie, suiker , uitgeperste knoflook, vegeta, en de sambal.

doe de kipfiletblokjes in de marinade en laat het kipvlees, afgedekt enkele uren in de koelkast staan.

als het vlees uit de marinade gehaald wordt, goed laten uitlekken, en desnoods nog even deppen met wat keukenpapier.

rijg het vlees aan de spiesjes en leg ze op de barbeque, draai ze niet te snel, want dan zul je zien, dan plakken ze nog een beetje aan het rooster, laat ze even rustig bakken, en draai ze dan om, let wel op met kipvlees, het moet heel goed gaar zijn, i.v.m. de bacterieën.

is het te koud of te nat voor de barbecue, dan is een grilpan natuurlijk een goed alternatief, heb je die niet, dan in een b.v. wokpan een laagje olie goed heet laten worden en het vlees daarin laten garen, natuurlijk dan niet aan spiesjes rijgen.

serveer met een heerlijke satésaus van een halve liter water, 1 dl. ketjap manis, 2 eetlepels sambal badjak, 4 uitgeperste teentjes knoflook, 1 theelepel laos, 1 theelepel djinten, 1 theelepel boemboe sateh, 1 theelepeln serehpoeder. 3 eetlepels bruine suiker, en pindakaas met stukjes noot van a.h. een grote pot. want de satehsaus die je over hebt, die vries je lekker in voor de volgende keer, dan heb je niet zo veel werk, gewoon een makkie !! als de satehsaus klaar is nog even binden met wat allesbinder en klaar is kees, je kunt de saus natuurlijk 'smorgens al klaar maken en in de koelkast bewaren, al roerend met de garde verwarmen, pas op niet aan laten branden, blijven roeren.

eet smakelijk, serveer er vers afgebakken stokbrood bij,  een heerlijk maaltje.

 

Omhoog