Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.590 bezoekers 182 leden Log in

SAUS voor bij Wild, Kalkoen, of Vlees.


ingrediënten:  300 gr. wildpoulet, b.v.hertenvlees, 1 zoete ui, 2 teentjes verse knoflook, ½ spaanse peper, 1 sherryglas rode port, 400 ml. wildfond, te koop kant en klaar in de supermarkt, takje rozemarijn, 3 takjes thym, 30 gekookte kastanjes. ½ pakje croma, ¼ l. slagroom, peper, zout of vegeta allesbinder.

neem een braadpan en smelt daarin de croma, tot hij lekker bruin is, doe het wildpoulet in de pan, en laat het vlees bruin worden, keer om en om met een houten lepel, voeg daarna de in stukken gesneden ui, de gesnipperde knoflook en de spaanse peper toe. even 2 jamlepels vegeta erbij of peper en zout.

weer verder laten braden, na een kwartiertje de thym en rozemarijn erbij gevolgd door de helft van de  kastanjes nog even laten braden, en daarna afblussen met de port.

doe er dan de wildfond bij en laat het tegen de kook aan komen, en dan laten trekken, een uurtje of 2 à 3.

af laten koelen en zeven, liefst door een metalen zeef, druk met de houten lepel zoveel mogelijk door de zeef, desnoods weer wat vocht terug in de zeef doen en goed roeren, de jus kan ingevroren worden tot aan de dag, dat je de saus wilt maken.

ontdooi dan de jus in de magnetron, doe het in een pannetje doe daar 15 in vierengedeelde kastanjes in, bij de jus, maak de saus op smaak, met vers gemalen peper, eventueel wat zeezout en nog wat rode port.

bind daarna de saus met wat allesbinder tot iets dikker dan de gewenste dikte, daarna de verwarmde room erbij, dit is een saus die vooral heel lekker is bij kalkoen, wild en groot vlees.

EET SMAKELIJK.

dit jaar heb ik de basis voor de saus gemaakt met hertennekbouten, dat is helemaal lekker, ook b.v. om zelf wildsoep van te maken. ik kocht dit bij de sligro en het is goedkoop, ik betaalde 5 euro voor 1½ kg.!! daar kan je nog eens een sausje of soep van maken. 

Omhoog