Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.327 bezoekers 182 leden Log in

KALKOEN VAN MAMMA, GEVULD MET MAMMA'S EIGEN MIX *


                                                             

                

GEVULDE KALKOEN

voor de vulling: 1 kg. verse worst, 500 gr. gerookt ontbijtspek, in blokjes gesneden en uitgebakken tot lichtbruin, 2 grote zoete uien, grof gesneden, en gebakken in het vet van het ontbijtspek, 150 gr. gekookte grof gehakte kastanjes in sommige supermarkten kun je ze kant en klaar kopen, gekookt en al,2 teentjes knoflook, vers, gesnipperd, ½ spaanse peper klein gesneden, 4 witte boterhammen, even door de moulinette fijnmalen, peper , zout, kruiden naar smaak, 150 gr. gedroogde abrikozen, een kwartiertje laten weken in heet water, in vieren snijden, je kunt ook appel nemen,maar persoonlijk vind ik abrikoos lekkerder en een ei.

alles goed mengen, en de kalkoen vullen, dit is een vulling voor een heel grote kalkoen, 6 à 7 kg. heb je een kleinere kalkoen, dan de ingrediënten naar verhouding aanpassen.

je kunt de kalkoen of dicht naaien met katoen draad, of met cocktailprikkers dichtsteken.

voor de kalkoen heb je nodig, flink wat vellen vet spek om de kalkoen mee in te pakken, en katoenen draad om het spek vast te binden, 2 tenen verse knoflool, wat takjes verse thym, wat takjes verse rozemarijn, een ½ spaanse peper, 2 pakjes croma,

veel kipkruiden,  en wat milde olijfolie.

de kalkoen insmeren met een mengsel van milde olijfolie, of zonnebloemolie, en kipkruiden. maak hier een papje van, en dan de mouwen omhoog, en de kalkoen liefdevol insmeren, in alle hoekjes en gaatjes.

dan doe je de croma in de braadslede en laat dit bruinen op het gasfornuis, niet te bruin.

als je oven meerdere functies heeft, gebruik dan de conventionele manier, en niet de hete lucht functie, de kalkoen zal daarmee eerder uitdrogen. voor een kalkoen van ongeveer 7 kg moet je rekenen op 3½ á 4 uur. 

beleg de kalkoen met vellen vet spek, even bij de slager bestellen. en zet even vast met katoenen draad. leg de kalkoen met de borst naar beneden  in de oven, die natuurlijk is voorverwarmd op 160 graden. ongeveer om de 15 minuten moet je de kalkoen goed bedruipen, zet even de kookwekker. na ongeveer een uur kun je de kruiden uit de jus halen, ze hebben hun smaak afgegeven, en anders gaan ze liggen branden. een half uur voordat de kalkoen gaar is de oven op 175 graden, en de vogel voorzichtig keren, zorg dat het vel heel blijft, het vet spek kan nu voorzichtig verwijderd worden. de kalkoen kan nu lekker bruinen en blijf goed bedruipen. het is belangrijk dat de kalkoen een half uur voor het eten klaar is, haal hem uit de oven, bedek 'm met alluminiumfolie en laat de vogel een half uur rusten voor je gaat snijden, de kalkoen zal dan makkelijker te snijden zijn, gebruik natuurlijk een zeer scherp mes, liefst een fileermes, andere mag ook als het maar vlijmscherp is, waarschuw wel degene die de kalkoen snijdt dat het mes zo scherp is!!!!!          

     

hier zie je hoe je de kalkoen aan tafel goed kunt snijden, zorg dat de kalkoen op een grote schaal geserveerd wordt met genoeg ruimte om de afgesneden delen erom heen te rangschikken. HEEL VEEL PLEZIER MET DEZE SMAKELIJKE KALKOEN. 

Omhoog