Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.326 bezoekers 182 leden Log in

KERSTSOEP 2013


KERSTSOEP 2013

ingrediënten: 2 kipfilets, bloem, 50 gr.margarine, vegeta of kipbouillonblokjes, een glas droge witte wijn, een halve spaanse peper, een bakje gerookte zalmblokjes, verkrijgbaar bij a.h., een takje dille, ½ liter slagroom ik neem van de zaanse hoeve, heel goed en niet duur! 25 gr. croma, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, liefst vers, een bosje witte en een bosje groene asperges.

schil de asperges, snijdt ze in stukjes van ongeveer 3 cm, en kook ze in wat vegeta of een kippenbouillonblokje. zeven en het vocht bewaren, afgekoeld gebruiken voor de soep.

snijdt de kipfilets in kleine blokjes, doe de croma in de pan, als ze goed is, doe je er de kipfilets in en laat dit lekker bakken, en schep goed om en om met een houten lepel.

snipper de ui en de knoflook, die gaan ook de pan in, samen met de spaanse peper , weer om en om scheppen. als de ui gaar is, dan afblussen met een glas wijn, doe er ongeveer 6 jamlepels vegeta in of 4 kippenbouillonblokjes, je kunt er later altijd nog zout en of peper bij doen om het op smaak te maken, dit is voor iedereen anders.

dan gaat er het aspergevocht bij, aanvullen tot 2 liter met koud water, en langszaam aan de kook brengen, tot het heel zachtjes pruttelt, en dan 2 uur laten trekken.

dan met de boter en de bloem een roux maken, de boter laten smelten, ongeveer 4 theezeefjes bloem erbij doen, met een houten lepel goed roeren, en telkens wat bouillon erbij doen, en weer goed glad roeren, net zo lang tot dat  je een soort gebonden saus hebt, dan kun je het bij de soep doen, haal eerst nog even de spaanse peper eruit, goed roeren, en zachtjes ongeveer 10 minuten laten koken, heel zacht, terwijl je roert, de soep zal dan goed binden, en de bloem krijgt de kans gaar te worden.

verwarm ¾ van de room, en roer die door de soep, hierna ga je goed proeven of de smaak goed voor je is, en of er soms nog iets van vegeta, een bouillonblokje, peper of zout door moet. vind je de soep nog iets te dun, dan kun je 'm altijd nog wat binden met allesbinder, heel makkelijk, gewoon al roerend er bij strooien, tot je de gewenste dikte hebt verkregen.

doe er de asperges door, en voor het opdienen, je kunt de soep best een dag vantevoren maken, klop je de room die je over hebt stijf , doe de soep in de kommen of op het bord, wat je wilt, doe er een flinke eetlepel geslagen room in het midden, doe er wat blokjes gerookte zalm op en een takje dille, klaar om te serveren! eet smakelijk.   

Omhoog