Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.589 bezoekers 182 leden Log in

ZALMFILET met citroenbotersaus


ZALMFILET

ingrediënten: per persoon, 3 plakjes citroen, een zalmfilet met aan één zijde de huid er nog aan, dit is heel belangrijk voor een goed resultaat, ruim zeezout en peper, een klontje croma en een takje peterselie.

het bakken van de zalm duurt ongeveer 10 minuten, houd hier rekening mee met je andere kooksels.

aan beide zijden van de zalm goed zout en peper strooien, neem zeezout, dat is het lekkerste, verder kun je naar eigen inzicht versgemalen peper of uit een busje nemen, ik doe graag meerdere soorten peper vers malen.

smelt de croma tot de boter lichtbruin is, en doe er dan voorzichtig de zalmfilet in, op de huid natuurlijk, leg er wat plakjes citroen omheen en laat die mee bakken. op een gematigd vuur laten garen, als de zalm tot 2/3 gaar is, je ziet het aan de kleur, die wordt licht roze, dan de zalm voorzichtig met een spatel draaien, ook de citroenpartjes draaien.

als de zalm gaar is, je ziet het aan de zijkant, die moet helemaal lichtroze zijn, dan serveer je de zalm met de huid op het bord, en doe er wat plakjes citroen op en een takje peterselie. doe heel voorzichtig alles met een brede spatel, want je moet zorgen dat dee vis niet uitelkaar valt.

als saus kun je natuurlijk botersaus nemen, half blue band, half roomboter, neem ik, en doe er dan het sap van een citroen door.

samen met verse krieltjes bestrooid met peterselie, en een paar verse hollandse asperges, bestrooid met geprakt hard gekookt ei, een waar koningsmaal. kun je geen asperges krijgen of lust je die niet, dan is zeekraal à la carlos ook een heerlijk alternatief, het recept hiervoor vind je in het menu aan de rechterkant.

je kunt de asperges ook wokken, dit is heel erg lekker, je moet wel voorzichtig te werk gaan, en de asperges voorzichtig omgooien, zodat de kopjes niet kapot gaan, het is heel makkelijk, je neemt wat milde olijfolie, schil de asperges, snijdt het laatste eindje ongeveer 1½ cm af, en halveer dan de asperges.

de olijfolie verwarmen in de wokpan, en de asperges toevoegen, samen met wat gemalen zeezout en wat verse witte peper, op een niet al te heet vuur, laten garen, al om en om gooiend tot ze gaar zijn, ongeveer 10 minuten.

Omhoog