Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.261 bezoekers 182 leden Log in

BOERENPOT*


BOERENPOT

ingredienten : 750 gr riblappen, 250 gr gerookt ontbijtspek, 6 eetlepels chili olijfolie, of gewone, 50 gr. croma, 1 ½ kg vastkokende aardappelen, 1 kleine knolselderij, 2 flinke winterpenen, 2 grote uien, 6 , liefst verse, knoflooktenen, ½ spaanse peper, versgemalen zwarte peper, 4 jamlepels vegeta, of bouillonpoeder neem dan iets minder en proef af en toe even, 2 kleine preien, 1 bosje krulpeterselie.

snijdt de ontbijtspek in dobbelsteentjes, niet te klein,en doe de olijfolie en croma in een liefst grote gietijzeren pan, bak de spek lichtbruin, snijdt de  riblappen in blokjes, en doe ze bij de spek, bak het vlees om en om , dan de uien grof snijden en de knoflook fijnhakken en  erbij doen, ook de fijngesneden spaanse peper kan er nu bij. dit moet ongeveer 1 ½ uur sudderen, doe er af en toe warm water bij om te voorkomen dat het aanbrandt en roer af en toe om en om.

ondertussen  kun je de aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden, hapklare, zo ook de winterpenen, schrap deze met de dunschiller of een kaasschaaf. schil de knolselderij en snijdt die ook in blokjes. snijdt de prei en was ze heel goed, pas op voor het zand. was de peterselie en hak ze fijn, kan in machine b.v. de moulinette. ik doe dan altijd alles afzonderlijk in hersluitbare diepvrieszakjes en leg alles in de koelkast tot ik het nodig heb.

als het vlees gaar is doe je er eerst de knolselderij bij, als het kookt, de aardappelen en de peen erbij en zo nodig nog wat warm water toevoegen, zodat er wat vocht op de bodem is om alles te garen. schep af en toe voorzichtig om zodat alles gelijk gaart.

als alles goed gaar is kan de prei erbij, 10 minuten later de peterselie. maak je het gerecht enkele uren van te voren, dan de peterselie pas vlak voor het eten erbij doen. proef nog even of alles naar smaak is, eventueel nog peper en zout toevoegen. in het totaal voeg ik ongeveer ¾ liter warm water toe, bij kleine beetjes te gelijk, dit voorkomt aanbakken, en maakt het geheel lekker smeuiig. wij hebben er heerlijk van gesmuld. houdt er wel rekening mee, dat als je het enkele uren vantevoren maakt, het gerecht nog doorgaart, terwijl het aflkoelt. zorg dat alles dan beetgaar is, behalve het vlees natuurlijk, dan is alles goed gaar tegen de tijd dat het gegeten wordt. EET SMAKELIJK!

Omhoog