STOOFPOTJE
ingrediënten: 8oo gram rundvlees, in blokjes, 1½ kg aardappelen, ongeschild wegen, in hapklare brokken,
250 gram mager gerookt ontbijtspek, in reepjes, zelf snijden, 75 gram croma, 10 eetlepels olijfolie,
2 uien, grof snipperen, 2 winterwortels, schoonmaken en in reepjes snijden, 1 rode paprika, in stukjes snijden,
1 bosje krulpeterselie, fijn snijden, of in een molentje, niet elektrisch, dan wordt het al gauw prut, wat grof
gemalen zwarte peper, ½ spaanse peper, 1 grote of 2 kleine preitjes, in 4en door de lengte en dan plakjes
snijden, 4 teentjes, liefst verse, knoflook, 2 eetlepels vegeta. 2 eetlepels tomatenpuree, en 600 ml,water.
½ knolselderij, in blokjes.,
maak dit gerecht liefst in een grote gietijzeren braadpan, begin met de olie en de croma, als dit goed heet is
doe je er de spekreepjes in, en bak ze lichtbruin, roer ze om en om met een houten spatel of houten lepel.
als ze goed zijn doe je er het vlees bij, weer even wachten tot het goed heet is, en weer om en om scheppen
met de spatel als het vlees aangebraden is gaat de ui en de knoflook, gesnipperd, bij, en weer goed om en om
roeren. laat dit even een half uurtje op een spaarpitje sudderen. dan is het tijd om de tomatenpuree, spaanse
peper, vegeta, en het water, heet water natuurlijk, anders schrikt het vlees en wordt taai, erbij te doen,
dan ongeveer 1½ uur sudderen. dan gaan de aardappelblokjes erin, een kwartiertje later de peen en de knol-
selderij toevoegen, goed om en om roeren, en weer op het sudderpitje ongeveer ¾ uur later sudderen, na
een kwartierje de paprika erbij, pas op dat het niet aanbrand, af en toe omscheppen, als alles gaar is gaat de prei en de peterselie erbij, nog even met
de deksel erop laten stoven, en op smaak maken met peper en zout, meestal is de smaak wel goed, maar dit
is voor iedereen verschillend, je kunt het ook op tafel zetten, dan kan iedereen het zelf toevoegen.
dit gerecht kan eventueel met stokbrood geserveerd worden, maar hoeft niet. probeer eens het stokbrood
met kruidenboter, uit de diepvries van liddl, heb ik van de week geproefd, werkelijk heerlijk, het zou erg
goed passen bij dit gerecht.
eet smakelijk.