VISBOUILLON
vertel de plaatselijke visboer, dat je een visbouillon wilt maken, hij heeft altijd afval van het fileren en
ook wat koppen, vraag 2 kilo. mijn visboer , co hogerheide, wilde daar niet eens geld voor hebben!
spoel dit alles goed af , met koud water in een vergiet. neem een hele , schoongemaakte ui, een handje
peperkorrels, een winterpeen, schoon en in stukken, een prei, pas op het zand, in stukken, een halve knolselderij, een kleine,de schil van een
citroen, zonder het wit, dat is bitter, 2 laurierblaadjes , 1 fles droge witte wijn, 2 liter water, en wat
visbouillonblokjes, naar smaak, meestal heb je 1 blokje nodig voor een halve liter, maar we gaan ook nog
in laten koken, dus ik denk dat je met 4 blokjes een eind komt!
doe alles in een grote pan, en breng aan de kook, als het kookt, op een klein vuurtje laten trekken
maar niet langer dan 30 minuten, laat je vis te lang koken, dan wordt de smaak tranig.
hang een vergiet in een pan, doe daar een lap kaasdoek in en schenk de bouillon erdoor, passeren noemen
ze dat, de op deze manier goed gezeefde bouillon brangen we nu weer aan de kook, en laat 'm tot 2/3
inkoken, kijk zelf nog even of er iets bij moet van zout of peper. dit is een prima basis voor vissoep of
saus voor bij de vis. ook een visragout kun je hier prima mee maken, zie bijvoorbeeld de krabschelpjes.
de bouillon laat zich heel goed invriezen tot je 'm nodig hebt!