Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

871.105 bezoekers 182 leden Log in

OSSENSTAARTSOEP


Ossenstaartsoep.

men neme: 500 gr. ossenstaart, een beetje dikke stukken, 1/4 knolselderij, 1/2 winterpeen, 1 blaadje laurier,

een stukje foelie, en takje rozemarijn,een handje diepvriesdoperwten, 2 klein flesjes madeira, 1 eetlepel

ketjap manis, een scheutje worchestersauce, 8 jamlepels vegeta, of rundvleesbouillonblokjes, 20 peperkorrels

ik neem alle kleurtjes, 1/2 spaanse peper, 6 sjalotjes, gehalveerd, 1/4 pakje croma.

doe de croma in een grote braadpan, wacht tot de boter bruin is, en doe er de ossenstaartstukken in, braad

mooi om en om bruin, doe er dan de in stukken gesneden knolselderij, de in plakjes gesneden winterpeen,

de sjalotjes en de spaanse peper bij, af en toe omscheppen en lekker laten braden, na ongeveer 20 minuten,

de kruiden, de worchestersauce, de madeira, de ketchap en de vegeta erbij, en dan nog een uurtje laten

braden, af en toe omscheppen, en oppassen, dat het niet aanbrandt, dat gevaar is er i.v.m. de ketchap.

daarna de pan vullen met 3 liter water, koud, dit maakt het vlees taai, maar zorgt dat de vleessappen

in de bouillon trekken, en doordat je het toch lang laat sudderen, wordt het vlees weer vanzelf mals.

laat maar lekker een paar uur pruttelen, het moet ook wat inkoken, je moet ongeveer 2 liter overhouden.

zeef de soep, kan door een fijne zeef, maar beter is door een kaasdoek, ik heb die gewoon op de markt in

roosendaal gekocht. haal de mooiste stukken ossenstaart eruit, en pulk er het malse magere vlees uit en

snijd dit in stukjes voor in de soep. doe er ook nog wat mooie gare in blokjes gesneden winterpeen in, en

een handje gare diepvries erwtjes. proef de soep en maak eventueel nog op smaak met vegeta, of zout en

peper. zet nog een klein flesje madeira op tafel, voor wie er nog wat bij wil doen. serveer de soep met een

lekkere lange soepstengel, die van de warme bakker is het lekkerste, en die kun je ook nog voor de helft

losjes omwikkelen met rauwe ham, b.v. serrano-ham, coburg-ham, of parma-ham. eet smakelijk!  

 

Omhoog