hiervoor heb je nodig: voor 4 personen 4 à 5 kilo mosselen,
1 1/2 ons chorizo, 1 1/2 ons rauwe ham, 1 glas witte wijn, droog, 1 blik
tomatenblokjes, harissa naar smaak, of cayennepeper of piri-piri,
zeezout, peper, 1 grote ui of 2 kleine, 6 knoflookteentjes, vers,
6 eetlepels olijfolie.
doe de olie in een pan, geschikt voor de mosselen, en verwarm die,
snipper de ui en de knoflook, en bak ze glazig in de olie, voeg er dan
de in blokjes gesneden chorizo en rauwe ham bij, en bak op een
laag vuurtje, af en toe omscheppend. doe er dan de overige
ingrediënten bij en verwarm alles op een laag vuurtje.
vergeet niet te proeven, het mag best flink hartig zijn, uiteindelijk
komen de mosselen er nog bij, en door het vocht van de mosselen
zal de smaak minder hartig worden! De mosselen moeten natuurlijk
goed gewassen en ontbaard worden en kunnen daarna bij het
mengsel wat je al hebt. gewoon met de deksel op de pan, onder af
en toe goed omschudden de mosselen gaar laten worden. door het
omschudden zal er veel van de worst en tomaten in de mosselen komen
dat is nu juist de bedoeling! serveer de mosselen gewoon in de pan
en geef in plaats van borden, flinke grote diepe borden, een soort
schalen eigenlijk, zelf heb ik die bruin geglazuurde schalen,
die kun je bij xenos kopen.
zorg dat ieder ook wat van het vocht op zijn bord krijgt, en dan
maar lekker soppen met b.v. vers afgebakken ciabatabrood of een
ander zuid europeesch brood. met een glas lekkere wijn , een
tractatie, en zo gezellig.