Pizza
ingrediënten: voor het deeg heb je nodig, 450 gr. tarwebloem, 2 dl.lauw water, 20 gr.verse gist, haal
je gewoon bij de bakker, 8 gr. zout, 5 gr. suiker, 3 eetlepels olijfolie.
Los de gist op in kopje van het lauwe water. leg de bloem op het werkblad van de aanrecht, maak een
kuiltje in het midden, en doe daarin de olie, suiker , zout en de rest van het water, meng alles heel
goed, tot de bloem al het vocht heeft opgenomen. voeg er dan beetje bij beetje de gist bij, en blijf heel
goed kneden, na dat de laatste gist erbij is nog minimaal 10 minuten kneden, tot het deeg elastisch is
en goed van de handen loslaat, als het deeg te droog is kun je heel voorzichtig, een klein beetje lauw
water toevoegen. maak een bol van het deeg, en leg dit in een met bloem bestoven kom, en dek het af
met een vochtige doek, en zet het op een lekker warm plekje. laat het ongeveer 2 uur rijzen, tot het
2 x het volume heeft, kneed het dan nog enige minuten, en laat het dan weer 15 minuten rijzen.
rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht, met een met bloem ingesmeerde deegroller, je kunt
zelf kijken wat voor bodem je wilt, rond, rechthoeking, kleine ronde, maak er wat mooi's van!
zorg wel dat je kleine opstaande randjes maakt, zodat de vulling op de pizza blijft liggen, en er
tijdens het bakken niet afdruipt. de pizza kun je het beste op een iets groter stuk bakpapier leggen
en dan op de bakplaat van de oven, of als je net als ik een speciale pizzaplaat hebt, dan gebruik je die!
verwarm de oven op 200 graden, en maak de vulling, die maak je natuurlijk naar je eigen smaak, ik geef
alleen wat voorbeelden. ik maak zelf altijd eerst een basis van uitgelekte blokjes tomaat, wat ketchup
van zongedroogde tomaatjes, klein gesneden zongedroogde tomaatjes, veel oregano, peper en zeezout,
wat uitgeperst teentjes knoflook n omdat wij het graag pittig hebben, wat harissa, dat is een peperpasta met tomatenpuree, en verkrijgbaar bij de toko's, die ik koop is van het merk flambeau en zit in tube's. ik prik de bodem in met een
vork, allemaal kleine gaatjes, en bestijk de pizza met het mengsel.
dan ga je je fantasie gebruiken, beleg de pizza met dat wat je lekker vindt, b.v. ansjovis, salami, in plakjes
of in reepjes, uiringen, paprikablokjes, tomaatplakjes, neem eens tasty toms die zijn verrukkelijk je kunt
ze bij ah krijgen, ze hebben de ouderwetse volle tomaatsmaak,artisjokharten, doormidden gesneden,, enfin
je kunt het zo gek niet noemen of je kunt er de pizza mee beleggen, zoek je eigen combinatie, die bij jou
en je familie past, kinderen zijn gek op pizza met ham en ananas, zie ik zelf niet zitten maar zij zijn er
gek op. als de pizze belegd is, doe je er nog kaas over heen, kun je ook weer mee experimenteren,
neem eens mozzarella, of plakjes gruyere, ook gewone hollandse kaas kan, of alleen de basissaus en
4 verschillende kaassoorten, er is ook kant en klare pizza-kaas in de vakken geraspte kaas bij ah.
met dit recept moet je je eigen fantasie gebruiken, je kunt er ook garnalen opdoen, maar neem niet te
kleine, anders worden ze zo gauw taai tijdens het bakken, leef je maar eens lekker uit, en laat eens
weten hoe het was, en welke vulling je hebt gebruikt, leuk voor de bezoekers van deze site.
de pizza bakken we in het midden van de oven, en naargelang de grote van de pizza zal de baktijd
ongeveer tussen de 10 en de 25 minuten liggen, je moet gewoon even kijken, de randen moet mooi
goudbruin zijn, beslist niet te donker, als de pizza klaar is, doe je de oven uit, zet de ovendeur open
en laat nog even enkele minuten rusten. opdienen en smullen maar!