GEGRATINEERDE MOSSELEN
ingredienten: 2 kg. verse mosselen, hangcultuur is erg lekker,er zitten ook geen zeepokken aan,60 gram
peterselie, 4 tenen, liefst verse knoflook, 6 eetlepels broodkruim, als ik witbrood over heb, dan doe ik
de boterhammen in de moulinette, de prrt prrt, en maal ze fijn, dan gaan ze in een hersluitbare
diepvrieszak en in de vriezer, zo heb ik altijd broodkruim bij de hand,6 eetlepels geraspte kaas, b.v. gruyere,
als je dit te duur vindt kun je ook pittige hollandse kaas nemen.
1 1/2 dl. olijfolie, 2 1/2 dl
droge witte wijn, een bouquet garni, een bosje verse kruiden, bij elkaar gebonden met een katoenen touwtje,
zeezout en
versgemalen zwarte peper en 2 citroenen.
borstel de mosselen schoon onder stromend water, en trek de draden eraf. gooi de open en beschadigde
exemplaren weg.
leg de delsel o de pan en laat het op een hoog vuur stomen tot de mosselen open zijn, schud af en toe
even om, verwijder de gesloten mosselen.
was de peterselie en slinger 't in een droge, schone theedoek , droog, en hak de peterselie fijn.
pers de knoflook, en doe de peterselie, knoflook, broodkruim, 1 dl. olie en de kaas in een kom
en doe alles goed door elkaar. breng op smaak met het zeezout en de versgemalen zwarte peper,.
warm de over goed voor ongeveer 200 graden. verwijder de bovenste schelp van elke mossel en verdeel
het broodkruimmengsel over de mosselen, zet ze in de oven en bak in ongeveer 10 minuten
goudbruin. was de citroenen en snijd ze in 8 partjes, per citroen. besprenkel de mosselen
vervolgens met de overgebleven olie en garneer met de partjes citroen. geef er stokbrood bij
en je kunt er eventueel nog knoflook saus bij geven. eet smakelijk!