Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

871.097 bezoekers 182 leden Log in

GRIEKSE GEHAKTBALLETJES


GRIEKSE GEHAKTBALLETJES

men neme:

500 gr.gehakt, 1 zakje gehaktmix met paneer, 1 ei, 2 boterhammen, 1 jamlepel sambal badjak, 6 tenen knoflook, 2 grote zoete uien, 1 klein blikje (70gr) tomatenpuree, 1 grote rode paprika, 3 tomaten, scheutje rode wijn, beetje allesbinder, een jamlepeltje vegeta, klein scheutje room,½ pakje croma, 4 eetlepels olijfolie. thijm,en spaanse peper naar smaak.

maak het gehakt aan met de gehaktmix, het ei, de fijngemalen boterhammen, de sambal, 2 uitgeperste tenen knoflook, en een ½ fijngesnipperde ui ,

en maak er mooie stevige balletjes van ongeveer zo groot als ping-pongballetjes. doe de croma en de olijfolie in een liefst gietijzeren braadpan,

en als de boter en olie goed zijn doe je er voorzichtig de balletjes in, braad deze om en om mooi bruin, en laat ze met de deksel er op nog even op een zacht vuurtje garen. haal de balletjes eruit,

en snij de rest van de ui en knoflook lekker grof. de paprika in kleine blokjes snijden, zoals ook de tomaat, en snipper de spaanse peper, doe alles in de pan met jus, die eerst nog even afgeblust moet worden met 2 dl.water met een jamlepel vegeta, laat alles op een zacht vuurtje pruttelen, en schep af en toe even om met een houten lepel.

na ongeveer een ½ uurtje doe je er de tomaten puree bij en de thijm, alleen de blaadjes, als je de thijm wast, in een plastic zakje in de vriezer doet, kun je na een uurtje het zakje met een paar welgemikte klappen op de aanrecht, openen de stokjes eruit halen, en alleen de blaadjes blijven in het zakje over, gebruik wat je nodig hebt, en doe de rest weer in je hersluitbare zakje in de vriezer. doe er een scheutje rode wijn bij,

kijk of het nodig is om wat allesbinder te gebruiken, de dikte is als een iets dunne ragout. eventueel nog een scheutje room, proef zelf even wat je lekker vindt,

en doe er dan de gehaktballetjes weer in. laat nog een ½ uurtje pruttelen, vergeet niet af en toe om te scheppen met een houten lepel. dit gerecht kun je makkelijk een dag van te voren maken, de gehaktballetjes worden alleen maar lekkerder als ze lang in de saus zitten, dus ideaal als je gasten krijgt.

dien op met b.v. rijst(zie de tomatenrijst of de rijst met een smaakje) of stokbrood, en een lekkere griekse salade het kan als warme maaltijd, maar ook als borrelhapje, geef iedereen een klein bordje met een gebaksvorkje, en SMULLEN MAAR

Omhoog