PREISOEP op OMA'S WIJZE
ingredienten :
750 gr. schouderkarbonades, zo mager mogelijk, meestal 4 stuks
1½ kg. prei, als je schoongewassen gesneden prei neemt heb je 1200 gr.nodig
1½ kg. aardappelen,
vegeta of bouillonblokjes,
½ l. room,
1 bos krulpeterselie, de zakjes bij ah zijn 30 gram, dan heb je 2 zakjes nodig
1 spaanse peper,
versgemalen peper.als je zakjes knoflookpeper hebt, gemalen, dan is die ideaal
2 laurierblaadjes
Zet de schouderkarbonades op in ± 3½ liter water, met de doorgesneden spaanse peper en ± 8 jamlepels vegeta en de laurierblaadjes. laat dit ongeveer 2of3 uur op een zacht vuurtje trekken. zeef de bouillon, om te zorgen dat er geen beentjes meer inzitten, want die kunnen je hele pan soep bederven. en doe de geschilde in stukken gesneden aardappelen in de bouillon, kook deze ± 30 minuten. dan gaat de prei erin, zorg dat de prei brandschoon is, want zand in de soep smaakt echt niet, weer ± 20 minuten later koken. dan met de staafmixer alles goed pureren.
doe er de versgemalen peper in, proef of er nog wat vegeta bij moet, en laat de room even iets warmer dan handwarm worden, giet dan onder goed roeren met een houten lepel, de room door de soep. was de peterselie goed en hak ze fijn, of zoals ik met het wiegemes, goed fijn, of je kunt ze even in de moulinette of vergelijkbaar machientje doen, maar geen prut. roer dit ook goed door de soep.
ontbeen het vlees, pas op voor de beentjes, en snijd het in kleine stukjes en gooi dit in de soep. proef goed of de soep op smaak is.
Eet Smakelijk jong en oud zijn altijd gek op deze soep, zelfs mensen, die beweren niet van prei te houden.