Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

873.510 bezoekers 182 leden Log in

KREEFTENSOEP


 

 Kreeftensoep:

ingrediënten:3 liter visbouillon,je kunt ook garnalenbouillon hiervoor gebruiken, eigenlijk nog lekkerder voor een soep zo luxe, maak je die zelf, zie op het menu aan de rechterzijde,daar staat de visbouillon in, maar ook de garnalenbouillon, persoonlijk vind ik dat de soep hiermee een nog vollere smaak krijgt,  8 volle eetlepels bloem, 75 gram boter, 2 grote kreeften, 2 zakjes kreeftensoeppoeder, goede van uw vishandel, ik gebruik die van Polaris, 140 gr. tomatenpuree, als je de garnalenbouillon neemt, dan kun je de tomatenpuree laten vervallen, die zit al in de garnalenbouillon, 3 dl. franse cognac, ½ liter room en nog een klein bekertje voor de toefjes, eventueel nog wat allesbinder. en wat krulpeterselie

leuk is om naast de kreeftensoep in kop, een puntje cognac te serveren, die gaat dan nog in de soep, maar laat de gast dit zelf doen, i.v.m. de smaak

de kreeften ontdoen van het vlees, ook de scharen, het vlees in een afgesloten diepvrieszak in de koeling leggen.

 

[de schalen van de kreeften, niet de koppen, in de visbouillon  doen en laten trekken, een  half uur, de schalen er uit halen en de pootjes er af halen en die terug in de bouillon doen, zet er dan de staafmixer in en mix alles door elkaar, de pootjes worden dan gemalen.nog een half uurtje laten trekken, en dan zeven, liefst door puntzeef, doe er de tomatenpuree door] dit kan vervallen als je de garnalenbouillon neemt 

 

 en maak een roux van de boter en de bloem, smelt de boter in een pan en doe er de gezeefde bloem door en roer met een houten lepel tot het goed door elkaar is, doe er steeds een soeplepel soep bij en roer tot het opgenomen is, dan pas de volgende lepel, zo tot alles gemengd is , dan de soep laten binden, op een zacht vuur al roerende de soep in ongeveer 10 á 15 minuten voorzichtig de bloem laten garen, dan wat soep in een beker doen en de poedersoep erdoor roeren, zorg dat er geen klontjes in komen, dan voorzichtig, al roerend, b.v. met een garde, in de soep, doe er de verwarmde room bij, al roerend, en de verwarmde cognac,  als de soep nog iets te dun is, kun je 'm altijd even binden met wat allesbinder.

het kreeftenvlees in stukjes scheuren of snijden en in de soep doen, en een paar mooie stukjes, liefst uit de scharen bewaren voor garnering.

de soep opdienen in koppen of borden, een toefje geslagen ongezoete room in het midden leggen en een stukje kreeft hierop  leggen, en een toefje peterselie dan serveren, zie de foto 

nadat de viswinkel van hoogerheide in zierikzee verdween, had ik moeite om de zakjes kreeftensoep van polaris te vinden, ik heb zelfs contact met de fabrikant de firma polaris in voorburg opgenomen, die mogen helaas niet aan particulieren verkopen, maar  die gaven mij een lijst van afnemers.

sindsdien weet ik dat ze in vlissingen verkocht worden, in middelburg, en tot mijn verbazing vond ik ze bij de viskraam bij de C1000 in nieuwerkerk, maar die staat alleen op vrijdag daar, het is echt de moeite waard, want de smaak van de soep wordt verrijkt met deze zakjes.

Omhoog