Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

895.846 bezoekers 182 leden Log in

BOSPADDESTOELENCREMESOEP


BOSPADDESTOELENCRÈMESOEP

ingredienten voor de wildbouillon:

350 gram wildpoulet,½  spaanse peper, 50 gram croma, 1 grote zoete ui, 2 grote tenen knoflook, 8 jamlepels vegeta, ¼ winterpeen, 2 laurierblaadjes,

wat thijm, rozemarijn en 2 schilletjes van een citroen.

 

het vlees heel klein snijden, in een grote pan de croma bruinen, vlees erbij en goed omroeren met een houten lepel, als het vlees aangebraden is, de gesnipperde ui, fijngehakte knoflook en spaanse peper in de pan en op een zacht vuurtje nog een minuut of 20 laten braden, af en toe omroeren.

de winterpeen in schijven en de laurierblaadjes en de kruiden

 in de pan doen en circa 2½ liter water, laten koken en daarna op een zacht vuurtje nog een uurtje of 2 laten trekken.

daarna de winterpeen, spaanse peper, laurierblaadjes en de kruidentakjes er uit vissen, de bouillon tot ongeveer 2 liter laten inkoken. daarna snel laten afkoelen, je laat ijskoud water, desnoods met ijsblokjes, in de gootsteen lopen en zet als er genoeg in zit de pan met bouillon in, water af en toe verversen, weer leeg laten lopen en weer vullen met ijskoud water, af en toe doorroeren, tot alles lauw is.

doe de inhoud van de pan in een grote diepvriesdoos, laat nog even open, wacht tot het helemaal koud is, en zet in de vriezer.

 

ingredienten voor de soep:

200 gr. bospaddestoelen, 200 gram bospaddestoelen tapenade, deze ingredienten koop ik op de markt in zierikzee, 5 volle eetlepels bloem, 50 gram blue band, 1 glas droge witte wijn, ½ l. room, wat amandelschaafsel, een paar toefjes peterselie en ¼ l.geslagen room voor de garnering.

maak een roux van de margarine en gezeefde bloem, je laat in een pan de boter smelten en voegt er de bloem aan toe, goed roeren met een houten lepel, en iedere keer een klein beetje bouillon  erbij doen, en goed blijven roeren tot de 2 liter bouillon gebonden is. probeer goed te roeren, zodat er geen klontjes ontstaan, is dit toch het geval, zet er dan even de staafmixer er in, heb je veel kkracht in je arm, dan kun je ook met de garde kloppen,  tot de soep glad is, de vulling van de wildbouillon kan er dan bij, dit hoeft niet, je kunt het vlees er ook uit laten, de soep is dan iets minder gevuld, even heel zachtjes 10 minuten laten garen, zodat de soep geen bloem smaak heeft. doe er dan de wijn, verwarmde room en de tapenade bij en roer weer goed door, b.v. met de garde.

maak de bospaddestoelen schoon, en hak ze in grof met een scherp mes, een eetlepel olijfolie in de bakpan en de bospaddestoelen bakken, tot er geen vocht meer bij zit dan kunnen ze in de soep en is de soep klaar.

voor het serveren nog een beetje room kloppen en het amandelschaafsel lichtbruin roosteren, gewoon in een anti aanbakpan met een druppeltje olie.

schenk de soep in koppen, of als je borden gebruikt in de borden doe in het midden een toefje geslagen room met  wat amandelschaafsel en een takje peterselie.

dit is werkelijk een heerlijke soep, vooral voor de feestdagen iets speciaals. 

Omhoog