Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.327 bezoekers 182 leden Log in

BRUINE BONENSOEP VAN MARIANNE


Marianne's Bruine Bonensoep

ingrediënten:

500 gram magere hamlappen, 500 gram mager gerookt ontbijtspek, een stuk, 2 à 3 rookworsten, hema heerlijk, 1 bos selderij, 1 knolselderij, 1 winterpeen, 1 prei, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1 spaanse peper, 75 gram croma, 3 pakken bruine bonen, 3 laurierblaadje, 10 jamlepels vegeta of bouillon blokjes naar smaak.

de bruine bonen wassen en met 3 liter water minstens 8 uur laten weken. snijd de hamlappen in heel kleine stukjes, en bak deze bruin in 50 gram croma, snipper de ui en hak de knoflook, en doe die bij het vlees, ook de spaanse peper, fijngeknipt, gaat erbij met de laurierblaadjes, lekker even aanbraden. 3 liter koud water bij het vlees schenken en doe de vegeta of bouillonblokjes erin, aan de kook brengen, ± 2 à 3 uur laten trekken.

laat de bruine bonen koken tot ze gaar zijn, het pak geeft aan 90 minuten, maar de mijne waren na 60 minuten al gaar. maak de knolselderij en winterpeen schoon en snijdt deze in blokjes doe ze in de bouillon, langszaam laten koken; neem 1/3 van de bonen apart en schenk wat van de bouillon bij de rest van de bonen, pureer dit met de staafmixer of de blender, en als het goed glad is kun je het bij de bouillon scheppen, goed doorroeren. maak nu blokjes van het spek en bak deze in 25 gram croma langszaam bruin, niet zwart, als ze goed zijn kun je alles bij de soep doen, ook het spekvet. snijd en was de prei en selderij en voeg dat samen met de hele gekookte bonen bij de soep. wel de rookworsten 20 minuten, laat het water niet koken, en snij ze in plakjes in ook dit gaat in de soep. maak de soep op smaak af met peper, en indien nodig met (zee)zout. Serveer hier lekker grof bruin brood(pain de boulogne) bij en Eet Smakelijk

Omhoog