Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.590 bezoekers 182 leden Log in

ERWTENSOEP uit MAMMA'S KEUKEN


Mamma's Erwtensoep

voor de erwtensoep hebben we nodig:

1½ kilo vleeskrabbetjes, 4 liter water met vegeta, zout,peper, 500 gram gerookt ontbijtspek, 2 grote preien, 1 winterwortel, 1 flinke knolsselderij, 1 grote ui, 2 pakken spliterwten, 2 pakken groene erwten, 3 rookworsten, als het kan van de hema, hoewel ik pas een nog lekkerdere worst heb ontdekt, de grove veluwse rookworst van albert heijn, ligt bij de vleeswaren, 2 pakjes gewassen selderij, ah, of een bos selderij van de groentenman.

was de groene erwten en laat ze 8 uur weken, met zout zoals op het pak staat.

zet de krabbetjes met het water en de vegeta op , en laat ongeveer 3 uur zachtjes pruttelen. gebruik zoveel vegeta,dat er een lekkere bouillon ontstaat.

haal de krabbetjes eruit, en laat ze afkoelen, haal alleen het mooiste vlees eraf en snijdt dat in stukjes.

doe de groene erwten in de bouillon, en zodra ze koken zacht zetten, na 20 minuten, de gewassen spliterwten erbij, een paar keer goed doorroeren, en weer zachtjes laten koken.

na ongeveer 25 minuten de in blokjes gesneden winterwortel en knolselderij en ui erbij doen, zorg dat er af en toe goed over de bodem doorgeroerd wordt.

snij het spek in blokjes, en bak de lichtbruin, voeg ze aan de soep toe. als de groenten gaar zijn, het vuur uit doen en de gewassen en in stukjes gesneden prei, ik doe halve ringetjes, en goed doorroeren.

wel de rookworsten 20 minuten, snij er plakjes van en doe ze bij de soep. gooi het water van de worsten niet weg, dat kun je gebruiken om de soep , indien nodig, te verdunnen .

breng nu de soep op smaak met vegeta en peper, ik hou van veel peper, je kunt witte peper gebruiken, maar ook heel lekker is zelf gemalen zwarte peper, moet er nog wat zout bij gebruik dan eens zelf gemalen zeezout(potje, is gelijk molen, bij ah, afd.kruiden.

de selderij kun je, nadat ze goed gewassen is, zelf hakken, of zoals ik in de prrt, prrt, ofwel de moulinette, niet al te fijn, goed door roeren. je kunt deze soep het beste een dag van te voren maken, de smaak is dan het lekkerste. Zorg dat de soep snel afkoelt, b.v. door de pan in de gootsteen, gevuld met ijskoud water te zetten, en regelmatig goed door te roeren, en het water als het lauw wordt weer verversen.

ook kun je de soep in geopende diepvriesbakjes verdelen en zo af laten koelen, de soep laat zich, na het afkoelen, heel goed invriezen.Als je de soep niet snel af laat koelen, dan gaat de soep bubbelen, de soep wordt dan zuur en al je werk is voor niets geweest!

Omhoog