BALI * The Morning Of The World *

Communities

ZeelandNet

BALI * The Morning Of The World *

Welkom bij de community Bali *The Morning Of The World*

212.112 bezoekers 9 leden Log in

Schilderkunst


 

SchilderkunstDe schilderkunst van Bali was de eerste kunstuiting die wereldwijde aandacht trok. Bekend is de klassieke wayang-stijl; zoals te zien is in het oude gerechtshof, Kertha Gosa, in Klungkung. De wayang-stijl lijkt op de stijl van de klassieke figuren uit de wayang-kulit (schimmenspel). Er is in deze stijl weinig ruimte voor individuele inbreng en de kleuren beperken zich tot rood, oker, zwart en hier en daar blauw en groen.

In 1930 vestigden Walter Spies (zijn huis staat daar nog steeds) en Rudolf Bonnet zich in Ubud en richtten samen met lokale schilders en de vorst van Ubud , de organisatie Pita Maha op, met als doel het bevorderen van het werk van jonge kunstschilders. Door hun invloed werd er meer nadruk gelegd op onderwerpen als crematies, goed en kwaadhanengevechten etc. etc. Belangrijke schilders uit die tijd zijn: Lempad, Kebot, Sobrat en Ida Bagus Made.

Omstreeks 1950 was het o.a. de Nederlander Arie Smidt die lokale schilders aanmoedigde om meer eigen fantasie te gebruiken in onderwerpen en kleuren.

In Sanur staat het nog steeds het huis van de Belgische schilder Le Mayeur, die met de beelschone Balinese Legongdanseres Ni Polok trouwde. Ni Polok was nog slechts een tiener toen zij met de ruim 50-jarige Le Mayeur in het huwelijk trad. Op 78-jarige leeftijd is hij wegens gezondheidsproblemen teruggegaan naar zijn vaderland. Hij is op het kerkhof in Ixelles (Brussel) begraven en het Balinese huis in Sanur is ingericht als museum.

Mocht je overwegen een goed schilderij aan te schaffen kijk dan eerst rond in het kunstcentrum Abiankapas in Denpasar en in de vele galeries in Ubud.

Omhoog