Tuinplanten

Communities

ZeelandNet

Tuinplanten

3.773 bezoekers 1 lid Log in

Mooie soorten voor een bodem te bedekken met groen.

Siergras of bodembedekker in uw tuin. Dit is mooi voor onkruid te verminderen.

Laatst aangepast op: 15 november 2018 - onlinegroen.nl


Siergrassen worden steeds populairder in Nederland. Dit komt vooral doordat deze planten het hele jaar hun kleur behouden. Ook in het najaar en in de winter geven ze kleur aan je tuin. En als je dan ook nog eens goed luistert, hoor je de ruisende geluiden van het gras. Siergras is er in uiteenlopende vormen. Compacte bollen of grote weelderige bossen, of met lange pluimen. Het siergras is rustgevend, kleurrijk en ook nog eens weelderig net als heesters. Daarnaast is siergras sterk, en heeft en ook nog eens weinig onderhoud nodig. Siergras houd niet van een te natte standplaats. Pampasgras of prachtriet zijn de wat grotere soorten siergras. Hier kun je dan ook prachtige struikachtige blokken mee vormen. Je kunt kleur vakken maken, of selecteren op vorm. Met kleinere siergrassen kun je prachtige tapijten vormen. Door ze mooi dicht bij elkaar te planten, kun je ze zeer bijzondere bodembedekker gebruiken. Siergrassen zijn onderhoudsvriendelijke planten. Het zijn sterke planten die bijna nooit last hebben van ziektes. Daarnaast zijn ze niet veeleisend. Behalve dat ze het liefst een plekje in de zon hebben. Zodra ze een poosje in de tuin staan, vergeet ze dan niet om zo nu en dan aangepaste voeding te geven. Het liefst meststof met veel kalium, dit zorgt dan weer voor stevige stengels en bladeren. Siergrassen overwinteren meestal zonder problemen. Behalve de jonge siergrassen kunnen kapot vriezen. Deze jonge plantjes kun je in de winter beschermen door er bladeren rondom te strooien. Er zijn ook soorten die in de winter bovengronds afsterven. In het voorjaar kun je deze tot vlak boven de grond afknippen. De groenblijvende siergrassen in de winter, kun je in het voorjaar de beschadigde en lelijke bladeren verwijderen. Bodembedekkers. Een bodembedekker is uitermate geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Ze houden het onkruid tegen, maar geven toch een fleurige kleur aan je tuin. Een bodembedekker zijn breed uit groeiende, vaste planten. Doordat ze breed uit groeien zorgen ze ervoor dat het onkruid geen kans krijgt om te groeien. Ze kruipen laag over de grond. Door gebruik te maken van bodembedekkers, voorkom je een snelle uitdroging van de grond.


De meest bekende en populaire bodembedekkers in de Nederlandse tuinen zijn toch wel het maagdenpalm, schaduwkruid en de dwergmispel.


Welke bodembedekker het beste in uw tuin past, hangt voornamelijk af van de standplaats. Voor op een zonnige plek zijn onder andere de vrouwenmantel, ooievaarsbek en de anemoon geschikt. Voor een plek in de schaduw kunt u het beste kiezen voor maagdenpalm, schaduwkruid of veldbies. Zo is er ook nog een ander verschil. Je hebt namelijk bodembedekkers die hun bladverliezen, maar ook blad houdende soorten. Een bladverliezende bodembedekker sterft in het najaar af, en zal in het voorjaar weer terug keren in de tuin. Een blad houdende plant behoud het hele jaar zijn bladeren. Het is wel aan te raden ze één keer per jaar te snoeien. Zo blijft de plant gezond en stimuleer je de groei.


Een bodembedekker is ver weinig eisend als het om de bodem zelf gaat. Een schone ondergrond zonder wortels en onkruid is wel een vereiste. Hoeveel je er per vierkante meter gaat planten hangt af van de tijd die u de planten wilt geven om er een mooi tapijt van te vormen.

Omhoog