mop

Communities

ZeelandNet

mop

WELKOM DIERENVRIENDEN

379.024 bezoekers 24 leden Log in

Sierduiven...


Zeven meest gestelde vragen over sierduiven

Sierduiven. Vrijwel iedereen kent wel iemand die ze heeft. Misschien heb je er zelf wel een aantal. Voor mensen die erover denken om sierduiven te gaan houden, of die er gewoon eens wat meer over willen weten, ging Dier&Vriend op pad.

Wat is een sierduif?

De huidige sierduivenrassen stammen naar alle waarschijnlijkheid af van de wilde rotsduif, Columbia livia. De sierduiven worden onderverdeeld in groepen. Die groepen omvatten elk verschillende rassen. Enkele bekende groepen sierduiven zijn: de meeuwenrassen, tuimelaars, trommelduiven, schoonheidspostduiven (niet te verwarren met de bekende vliegpostduiven die niet onder de sierduiven vallen), kroppers, vormduiven en structuurduiven. Structuurduiven bijvoorbeeld hebben letterlijk veel structuur zoals een opvallende verenkap. Het bekende Pauwstaart-ras is een goed voorbeeld van deze groep. De groep kroppers omvat duiven die, meer dan andere duiven (want alle duiven hebben een krop), opvallen door hun ruime kropvel.

2.Wat is er zo leuk aan het houden van sierduiven?

Ze zitten toch maar wat in een hok? Het houden van sierduiven betekent niet dat je duiven in een klein hokje zet en ze verder alleen maar af en toe voer geeft. Hier worden duiven ongelukkig van. Zelf loop je dan het leukste onderdeel van duiven houden mis, namelijk het duivengedrag. Met de juiste huisvesting en een goede verzorging gebeurt er heel veel in een sierduivenverblijf, ook als je de duiven niet in de openlucht laat vliegen. Als je rustig beweegt in het duivenhok, tegen de dieren praat en ze op vaste tijden voert, gaan de duiven vanzelf aan je aanwezigheid wennen en komen ze zelfs naar je toe. Veel sierduivenliefhebbers kiezen ervoor hun duiven niet vrij te laten vliegen, omdat er bijvoorbeeld roofvogels op de loer liggen. Houders van tuimelaars laten hun duiven vaak wel vrij vliegen, omdat de luchtacrobatiek van deze duiven juist een belangrijk onderdeel van de liefhebberij is.

3.hoeveel duiven kan ik het beste houden?

Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid beschikbare ruimte, maar vooral ook van wat je precies met de duiven wilt. Wil je alleen een paar duifjes voor de lol dan kun je bijvoorbeeld twee doffers (mannetjes) of twee duivinnen nemen, zodat er geen nageslacht komt als je daar geen ruimte voor hebt. Veel mensen raken echter helemaal in de ban van hun duivenhobby en willen dan vanzelf meer. Dat betekent vaak: fokken met de duiven, en voor je het weet barst het duivenverblijf uit zijn voegen. In principe geldt dan ook: begin met zo weinig mogelijk duiven als je niet precies weet hoe de hobby zich gaat ontwikkelen.

4. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van sierduiven?

Als beginner is het moeilijk om te zien of een duif gezond is en uit een goed nest komt. Je kunt het beste via een speciaalclub bij een goede fokker informatie opvragen. Zo?n fokker kan je alles vertellen over het ras dat hij fokt. Verder is het raadzaam je te verdiepen in sierduiven door er veel over te lezen en naar tentoonstellingen te gaan. Voor elk ras gelden weer andere raskenmerken. Het is belangrijk die te kennen om te weten of je met een goede, gezonde duif te maken hebt. Niettemin een paar algemene tips: de duif moet er gezond en fier uitzien; een ongelukkige of ongezonde duif zit vaak in elkaar gedoken. Er mag natuurlijk geen ongedierte op de duif zitten. De duif moet verder stevig aanvoelen zonder dik te zijn. Vooral als je serieus met duiven fokken bezig wilt, kun je het beste geringde duiven kopen.

 

(Een gezonde duif voelt stevig aan.)

5.Waar moet ik aan denken bij de huisvesting van sierduiven?

Als je bijvoorbeeld alleen een stel Meeuwtjes houdt voor de liefhebberij, kan een duiventil volstaan. Maar een til is vaak wat tochtig, er kunnen katten bij komen als je de til niet goed afschermt en je hebt minder zicht op het welzijn van de duiven. Heb je toch alleen plek voor een til (en dus voor slechts een paar duiven), scherm dan enkele vliegopeningen af, zodat de duiven een warm, beschut plekje hebben. Wil je meer duiven houden of er serieus mee gaan fokken, dan kun je het beste een hok met een binnen- en een buitenverblijf bouwen. Vraag overigens wel eerst bij de gemeente of je daar een vergunning voor nodig hebt. Aan de voorkant van het binnenhok moeten vliegopeningen zitten waardoor de duiven naar de buitenren kunnen. Ook kun je de gehele voorkant open laten: dit is voor je eigen gezondheid beter, want je hebt dan minder last van stof. Het hok mag beslist niet vochtig of tochtig zijn, want dat is funest voor duiven. Een droog, goed geventileerd hok is een vereiste. Voor de grootte van het hok reken je bij voorkeur minstens een kubieke meter per duivenstel, met een hoogte en diepte van twee meter als uitgangsmaten. Je kunt het binnenhok uit hout optrekken en golfplaten op het dak leggen en voor de buitenren stevig gaas gebruiken. Op de vloer kun je roosters leggen, waar de duivenpoep doorheen valt, maar je kunt ook triplex op de bodem leggen die je een keer in de week met bodemwit (speciale vochtopnemende bodemkalk voor duiven; vraag ernaar bij de dierenspeciaalzaak) inwrijft, of bijvoorbeeld zand op de bodem leggen. Situeer broedhokjes voor duivenpaartjes tegen de achterwand van het binnenhok. Ook stellen duiven prijs op zitjes in het binnen- en buitenverblijf.

6. Hoe verzorg ik sierduiven?

Geef sierduiven twee keer per dag, zo mogelijk op vaste tijden, te eten. Duiven eten vooral graan, zaad en peulvruchten. Alles wat een sierduif nodig heeft, zit in speciaal duivenvoer dat bij de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar is. Er zijn verschillende soorten duivenmengelingen afhankelijk van de groep waartoe het ras dat je hebt behoord. Er is dus speciaal voer voor bepaalde rasgroepen. Zorg er verder voor dat er altijd drinkwater klaarstaat en ververs dat elke dag. Ook bakjes met grit, maagkiezel en mineralen (in de vorm van mineralenpoeder, roodsteen of gritmengeling, allemaal verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak) moeten altijd beschikbaar zijn. In het kweekseizoen kun je kunstkorrel geven: dit voer is makkelijk opneembaar voor de jonge duifjes, die vanuit de krop van hun ouders gevoerd worden. Zet verder in de zomer twee keer per week teilen met schoon water en duivenbadzout (dierenspeciaalzaak) in het buitenhok: duiven genieten enorm van zo?n waterbad! Uiteraard mag het water niet te diep zijn, de dieren moeten er in kunnen staan. Tot slot is een goede hygiëne van levensbelang: minimaal een keer per dag met een krabber de mest van de bodem halen. Als je bodemwit gebruikt, veeg je dat elke week na het krabben over de bodem.

7.Waar kan ik het beste sierduiven aanschaffen?

Je kunt vragen of je dierenspeciaalzaak sierduiven voor je kan bestellen. Ook kun je terecht bij de diverse sierduivenverenigingen in Nederland. Een overzicht daarvan is te vinden op internet, www.sierduif.nl, de site van de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers-verenigingen (NBS). Zij kunnen je helpen aan adressen van betrouwbare fokkers. Betrouwbaar houdt in dat het duidelijk is waar de sierduiven vandaan komen, wat hun voorgeschiedenis is, etcetera. Laat weten dat je graag met een fokker in contact wilt komen die ook aan nazorg doet, want je zult onherroepelijk voor een aantal vragen komen te staan. Het is dan prettig als je contact op kunt nemen met een echte duivenliefhebber die je met alle plezier te woord staat.

Duivenweetjes

Twee dagen na het eerste ei legt de duivin een tweede ei. Na circa achttien dagen komen de eieren uit en na drie tot vier weken zijn de jonge duifjes volgroeid. De doffer en de duivin broeden om de beurt. Afhankelijk van het ras kunnen jonge duifjes die al op de vloer lopen ook door andere ouderduiven gevoerd worden. Een gezonde duif laat, als je hem oppakt, een beetje poeder (schilfertjes) achter. Dit duivenpoeder is een teken dat ze lekker in hun vel zitten.

Tip: laat je duiven los vliegen, doe dat dan op een vast tijdstip, vlak voordat je ze gaat voeren.

Omhoog