mop

Communities

ZeelandNet

mop

WELKOM DIERENVRIENDEN

383.448 bezoekers 24 leden Log in

Zomertips voor konijnenliefhebbers!


Zomertips voor konijnenliefhebbers

Gras

In het voorjaar heb je je konijn langzaam laten wennen aan gras, dat zeer eiwitrijk is wanneer het pas begint te groeien. Van jong gras kan een konijn beter niet te veel eten, want te veel eiwitten in de voeding veroorzaakt een overproductie van blindedarmkeutels. In de zomer is het gras minder eiwitrijk en kan een konijn er naar behoefte èn zonder problemen van eten.

Hok

Een buitenhok mag ?s zomers nooit op het zuiden staan, want ?s middags staat de zon dan recht op het hok te branden. Een konijn kan zijn warme bontjas niet uittrekken en het kan dan ook oververhit raken. In het voorjaar vindt een konijn het heel prettig om in het zonnetje te liggen, maar in de zomer zoekt het dier toch liever de schaduw op. De plek voor het hok kan het beste zo gekozen worden dat de ochtendzon het hok nog wel bereikt, maar dat het ?s middags in de schaduw staat.

Hitte

In extreem warme zomers is vrijwel elke plek te warm voor een konijn, ook wanneer de zon niet op het hok schijnt. Als de buitentemperatuur hoger wordt dan 24C, kan een konijn al last van de warmte krijgen. Stijgt de temperatuur boven de 27C, dan kan het slechter gaan eten, of zelfs stoppen met eten. Tijdens een hittegolf moet je naar een oplossing zoeken om het konijn zo koel mogelijk houden. Dit kan van levensbelang zijn! Woont het konijn in een hok zonder uitloop (wat niet aan te bevelen is), leg dan plastic flessen die voor driekwart gevuld zijn met water in de vriezer. Zodra de flessen bevroren zijn, kun je ze in het hok leggen. Op die manier zorgen de flessen voor koelte. Ook een koelelement uit een koelbox kan voor dit doel gebruikt worden. Heeft het konijn een ren waar het vrij in kan gaan, dan zal het dier uit zichzelf vaak onder het hok gaan liggen. Je kunt op die plaats stoeptegels neerleggen en die met de tuinslang regelmatig nat maken. Dit blijven allemaal echter noodoplossingen: vaak is het de beste oplossing om tijdens een hittegolf het dier naar binnen te halen en het een zo koel mogelijke plek in huis te geven. Binnenshuis mag een konijn genieten van de koelte van een ventilator, zo lang het dier maar niet op de tocht ligt.

Water

Drinkwater moet vanzelfsprekend altijd ruim voorradig zijn. Op warme zomerdagen hebben konijnen nog meer behoefte aan vocht dan anders.

Hok schoonhouden. s? Zomers moet je het konijnenhok vaker schoonmaken dan ?s winters: minstens twee maal per week. De mesthoek kun je zo nodig nog vaker verschonen. Door het hok zo schoon mogelijk te houden zorg je ervoor dat vliegen worden geweerd. Vliegen, die de gevaarlijke madenziekte veroorzaken, komen namelijk af op de lucht van urine en uitwerpselen. Ter bescherming tegen vliegen kun je verder eventueel nog fijne vitrage of horgaas over het hok hangen.

Madeziekte

Groene vliegen zijn opruimers in de natuur. Ze ruimen rottend vlees en uitwerpselen op. Bij een konijn dat bevuild is door uitwerpselen of urine, leggen ze eitjes in de vieze vacht. Binnen 24 uur komen uit die eitjes maden gekropen, die zich in minder dan 4 uur bij het konijn naar binnen eten. Daarbij scheiden ze giftige stoffen uit die bloedvergiftiging veroorzaken. Zonder snelle behandeling kan een konijn hieraan binnen twee dagen overlijden. Een buitenkonijn moet dagelijks goed nagekeken worden op wondjes en andere ongerechtigheden. Als je maden ontdekt meestal in de streek onder de staart ? dan is dat een spoedgeval voor de dierenarts.

Konijnenziekten

Vooral in de zomermaanden is het risico van Myxomatose groot. In feite begint de risicoperiode aan het einde van het voorjaar en loopt door tot in de herfst, of zelfs langer als de winter bijzonder zacht is. Deze ? dodelijke ? ziekte wordt verspreid door stekende insecten, voornamelijk door muggen. Myxomatose is nauwelijks te genezen en kan alleen voorkomen worden door tijdige, preventieve inenting. Veel dierenartsen hebben in het voorjaar en in het najaar een speciale inentingsdag, waarop konijnen tegen een lage prijs ingeënt kunnen worden. Tegelijk met de inenting tegen Myxomatose wordt meestal ingeënt tegen VHS, een andere dodelijke konijnenziekte. Ook bij deze ziekte is nauwelijks genezing mogelijk en is preventieve inenting gewenst.

Hitteslag

Raakt een konijn oververhit, dan spreken we van zonnesteek of hitteslag. Het konijn kan apathisch gedrag vertonen of slap languit liggen. De ademhaling is zeer snel, de ogen kunnen half gesloten zijn, de oren voelen extreem warm aan en het tandvlees en de binnenkant van de oogleden kunnen donkerrood zijn. Het konijn dient onmiddellijk in een zo koel mogelijke omgeving gebracht te worden. Via zijn oren regelt een konijn de lichaamswarmte. Afkoelen kan door met lauw water de oren steeds af te sponsen. Gebruik beslist geen ijskoud water of ijsklontjes, want hierdoor zullen de aderen in de oren zich samentrekken, met als gevolg dat het konijn de lichaamswarmte helemaal niet meer kwijt kan raken. Wanneer het konijn niet te apathisch is om drinken kun je het, middels een spuitje zonder naald, kleine beetjes lauw water toedienen. Is de situatie na 5 tot 10 minuten niet verbeterd, dan kan de vacht voorzichtig wat natgemaakt worden. Knapt het konijn binnen een half uur niet op, dan is hulp van een dierenarts gewenst. Tijdens de rit naar de dierenarts moet je het dier zo koel mogelijk houden. Een manier hiervoor is om bijvoorbeeld pakken diepvriesvoedsel in theedoeken te wikkelen, en die om het konijn heen te leggen.

Omhoog