mop

Communities

ZeelandNet

mop

WELKOM DIERENVRIENDEN

380.922 bezoekers 24 leden Log in

Amfibieen in je tuin...


Amfibieën in je tuin

Zò doe je dat! Velen van ons maken hun tuin tot een vogel- of vlinderparadijs, maar gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die bij de inrichting van hun tuin rekening houden met kikkers of zelfs salamanders. Hoe je dat doet, legt Dier& Vriend uit! Amfibieën in je tuin houden lukt eigenlijk alleen maar als ze het er naar hun zin hebben. Een tuin zonder vlinderplanten kent immers ook alleen maar voorbijtrekkende vlinders. Wat je moet doen om amfibieën naar je tuin te lokken, is je tuin zo interessant mogelijk voor hen maken. Je kunt je de komende maanden nog uitleven met het aanpassen van je tuin. De beplanting en het water kunnen zich daarna nog herstellen en tot een evenwicht komen, waardoor je volgend voorjaar plezier kunt hebben van je inspanningen. Kikkers en ook salamanders hebben voor hun voortplanting water nodig. Een vijvertje is dan ook een must, en dat hoeft echt niet groot en diep te zijn. Voor een relatief laag bedrag haal je bij je dierenspeciaalzaak een stuk vijverfolie of een klein kant- en- klaar vijvertje. Let er bij de aankoop op dat het diepste punt van de vijver ongeveer 80 centimeter diep is: dat biedt de amfibieën een plek waar de vorst niet komt en waar ze prima kunnen overwinteren. Ondiepere vijvers kunnen geheel bevriezen, en daarmee ook je genode gasten. Afgezien van dat ene diepe stuk is 30 centimeter diepte voldoende voor de rest van het wateroppervlak.

Houd er bij de aanleg van je vijver rekening mee dat de overgang van water naar tuin geleidelijk hoort te verlopen: geen steile oevers dus. Lelies

Kikkers worden vaak in verband gebracht met waterlelies. Uiteraard kun je, wanneer je vijvertje daar de ruimte voor biedt, een mooie kleine leliesoort gebruiken. Zorg er echter wel voor dat niet het hele wateroppervlak dichtgroeit met de leliebladeren.

Vijver en omstreken

Kikkers en andere amfibieën houden van groen. Zorg er dan ook voor dat er in en om de vijver flink wat (oever)beplanting is. Kikkers stellen planten als waterkers erg op prijs. Deze groeien voor een deel nèt onder het wateroppervlak, en ze kunnen er heerlijk in gaan hangen tijdens de paartijd. De planten geven op die manier enigszins beschutting aan de volwassen dieren, maar vooral aan hun eieren en hun jongen. Ook de omgeving van de vijver moet flink beplant worden, want anders voelen de dieren zich er niet veilig. Direct naast de vijver moeten de dieren zich goed kunnen verstoppen in de begroeiing. Je kunt bijvoorbeeld aansluitend aan je vijver een stukje moeras aanleggen. In dit stuk blijft de grond vochtig, en kun je planten als de dotterbloem en adderwortel zetten: dit zijn planten waartussen veel amfibieën zich thuis voelen. Verder moet de vijver goed gevuld zijn met onderwaterplanten, waartussen de larven hun kostje op kunnen scharrelen. Waterpest bijvoorbeeld, dat in elke dierenspeciaalzaak op voorraad is, is een goede plant voor dit doel. Niet zelf vangen! Waar we heel kort over kunnen zijn is natuurlijk het uit de natuur halen van kikkers of salamanders. Dit zijn beschermde dieren, en ook al zijn er (plaatselijk) nog zo veel, de dieren weghalen brengt schade toe aan de natuur.

Een schrale troost: voor de meeste van deze dieren geldt dat ze echt niet in je tuin blijven als ze het er niet naar hun zin hebben. Niet te steriel! Je tuin en zeker de omgeving van je vijver mogen uiteraard niet te steriel zijn. Amfibieën eten namelijk insecten en kleine weekdiertjes en dergelijke. Deze diertjes komen onder meer af op bloemen. Haal ook niet direct alle verdorde blaadjes weg, want ook daar leven kleine diertjes tussen die een lekker hapje vormen voor je amfibieën.

Geen vissen

Kikkers en salamanders mijden vijvers die in hun beleving onveilig zijn.

Met kleine vissen hebben ze geen problemen, maar al te grote vissen vinden ze bedreigend. Heb je vissen in je vijver, zorg er dan in elk geval voor dat de amfibieën een beschutte plek hebben waar ze hun eieren kunnen afzetten.

Grote windes en zonnebaarzen zullen een groot deel van de eieren en larven opeten als ze de kans krijgen! Overigens beschermt een dichte plantengroei onder water de larven. Een plant als krabbescheer is uitermate geschikt, omdat die kleine stekeltjes heeft en vissen er niet graag tussendoor zwemmen.

De beloning

Bevindt je tuin zich in de buurt van water waar groene kikkers voorkomen, dan is het een kwestie van afwachten tot ze als vanzelf jouw tuin komen opzoeken en zich er vestgen. Bruine kikkers komen zelfs naar tuinen die wat verder van sloten en andere vijvers af liggen. Meestal kun je deze kikkers (pas) in het voorjaar verwachten, als ze de lucht vullen met een zacht gebrom. Wat later komen ook de groene kikkers tevoorschijn. Heb je alles perfect voor elkaar en leven er in de directe omgeving van je tuin salamanders, dan zullen ook deze je vijvertje weten te vinden. En reken maar dat het een schitterend gezicht is, wanneer je ze met hun sierlijke bewegingen door het water ziet zwemmen.

Ook vogels zullen op je vijvertje afkomen, want door de ondiepe plekken in de vijver is het een goede badder- en drinkplaats voor ze.

Vriendjes

Groene kikkers hebben als nadeel dat ze in het voorjaar flink kabaal maken.

Maar het leuke aan deze diertjes is dat ze de hele zomer in of nabij je vijver te vinden zijn, en tot op zekere hoogte tam kunnen worden. Zijn ze eenmaal aan je aanwezigheid gewend, dan wachten ze steeds langer voordat ze wegspringen.

Ga je ze ook nog eens verwennen met een meelworm (vers verkrijgbaar bij je dierenspeciaalzaak), dan wordt het echt leuk. Begin met een meelwormpje in hun buurt te gooien, en bouw het dan langzaam op door telkens een stukje dichterbij te komen. Uiteindelijk kun je ze zelfs zover krijgen dat ze de meelwormen uit je hand komen eten. En wie weet wat er gebeurt, als je ze kust!

Omhoog