mop

Communities

ZeelandNet

mop

WELKOM DIERENVRIENDEN

379.065 bezoekers 24 leden Log in

Tips voor de dagelijkse verzorging van de hond....


Tips voor de dagelijkse vezorging.

U kunt een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van uw hond door wat extra aandacht te geven aanonderstaande punten. Dit kost niet veel tijd, houdt baas en dier alert en is nog leuk om te doen ook!

De vacht

Een glanzende vacht is iets om trots op te zijn. Hieruit blijkt dat uw hond op de juiste manier verzorgd en gevoed wordt. Een goede verzorging geeft u door regelmatig te borstelen of te kammen. U kunt dan tegelijk de vacht controleren op parasieten, zoals vlooien. Hoe vaak er geborsteld of gekamd moet worden hangt af van de lengte van de vacht. Voor een kortharig dier is een a twee keer per week voldoende, terwijl een langharige vacht dagelijks verzorgd moet worden. Kammen mogen niet te scherp zijn en een borstel van rubber of natuurhaar is het beste. De enige juiste manier van borstelen of kammen is in de richting van kop naar staart. Probeer eventuele klitten zo veel mogelijk los te maken. Als dat niet lukt, kunnen ze voorzichtig weggeknipt worden. Als een pup al op jonge leeftijd went aan borstelen en kammen, is de vachtverzorging niet alleen een belangrijke, maar ook een leuke bezigheid voor baas en dier. Honden hoeven niet regelmatig in bad. Dit is eigenlijk alleen maar nodig als ze erg vies zijn geworden of als ze gewassen moeten worden omdat ze een huidaandoening hebben.

Het gebit

Een belangrijk onderdeel van de algemene gezondheid is een goed gebit. Vooral oudere honden kunnen nog weleens last hebben van hun gebit. Meestal wordt dit veroorzaakt door de vorming van tandsteen of ontstoken tandvlees. Tandsteen is te herkennen aan een bruinige aanslag op de tanden en kiezen, ontstoken tandvlees en rode randjes langs de tanden en kiezen. Meestal stinkt het dier hierbij uit zijn bek en eet hij ook moeilijker, omdat het kauwen pijn doet. Wanneer het eenmaal zover is, moet de dierenarts het gebit schoonmaken. Controleer daarom regelmatig het gebit. Wanneer u het idee hebt dat er iets aan de hand is, neem dan contact op met uw dierenarts. Het regelmatig eten van harde brokjes kan helpen het gebit schoon te houden. Wat het allerbeste helpt is regelmatig tanden poetsen. Hiervoor kan een tandenborstel gebruikt worden, maar ook met een verbandgaasje over de vinger gaat het goed, vooral bij kleinere dieren. Wanneer u een pup hier al op jongeleeftijd aan went, lukt dit over het algemeen heel goed. Daarnaast zijn er speciale snacks die tandsteen helpen voorkomen en zorgen voor een frisse adem:

RASK en freshbuster.

 

De ogen & oren

Soms zit er wat vuil in de ooghoeken of kan een traanstreep voorkomen. Het vuil in de ooghoeken kan het beste met een steriel gaasje weggehaald worden. Dep het gaasje in lauw water en veeg het vuil uit de binnenooghoek in de richting van de neus. De traanstreep kan op dezelfde manier behandeld worden.Hiervoor bestaan ook speciale oogcleaners. Als uw hond veel last heeft van vieze ogen, kan er sprake zijn van een oogontsteking. Vaak zijn de oogslijmvliezen dan roodgekleurd en knijpt de hond de ogen pijnlijk dicht. Neem dan geen risico en ga in ieder geval naar de dierenarts. Meestal zal een behandeling met oogdruppels of oogzalf nodig zijn.Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor oogproblemen dan andere. Een regelmatige controle van de oren is belangrijk, want ook honden kunnen last krijgen van oorontsteking. Vooral honden met hangende oren zijn hiervoor gevoelig. Een ontstoken oor veroorzaakt veel ongemak. Door de jeuk krabt het dier vaak aan zijn oren en veroorzaakt daarmee beschadigingen aan de huid. Ook schudden met de kop, ooruitvloeiing en een vieze lucht zijn kenmerken van een oorontsteking. Een behandeling door de dierenarts is noodzakelijk.Bij jonge honden is oormijt nogal eens de oorzaak van een oorontsteking. Deze oorparasiet veroorzaakt veel jeuk en is te herkennen aan zwarte korreltjes in de oorschelp en gehoorgang. Een oormijtinfectie is besmettelijk en moet daarom snel worden behandeld!

 

 

Neusrimpel.

De neusrimpel bestaat uit een huidplooi die over de neus heen valt. Dit is een plaats waar huid op huidcontact plaatsvindt en dus een heerlijke broeiplaats is voor bacteriën in het verzamelde huidsmeer. Deze plek behoort u dus regelmatig te controleren en zonodig schoon te maken met een lotiondoekje of gaasje met olie of eerst de plek inweken met vaseline en daarna schoon deppen.  

Nagels

Mopsen die teveel op tapijt en gras en te weinig op steen lopen hebben al heel snel te lange nagels. Lange nagels splinteren gemakkelijk en scheuren bovendien vlugger wat erg pijnlijk voor de mops is. Het beste is om dan elke week een klein stukje van de nagels te knippen en daarna nog even een grove ijzervijl over de nagels te halen om ze minder scherp te maken. Vergeet vooral de vijfde nagel aan de binnenkant van de voorpoten niet. Pas er wel voor dat u niet in het leven knipt, dit is een klein bloedadertje die tot in de nagel doorloopt, dit is vrij pijnlijk. Bij witte nagels kunt u makkelijk zien hoe ver u moet knippen, maar bij zwarte is dit moeilijk.

Omhoog