Moontjes Fotosite (incl. reisverslagen)

Communities

ZeelandNet

Moontjes Fotosite (incl. reisverslagen)

Welkom op de community Moontjes Fotosite!

58.212 bezoekers 16 leden Log in

Welkom op deze community

Welkom op mijn community! Leuk dat u Moontjes Fotosite bezoekt! Ik ben Monique en heb twee passies: reizen en fotograferen. Op mijn community vind je tips met betrekking tot fotografie en reisverslagen met heel veel foto's. De reisverslagen vind je onder "Meer Pagina's" (zie rechterkant site).

Acrobatenshow in Beijing


Voor meer uitgebreide reisverslagen kun je terecht op Reizen & Zo: https://reizenenzo.weebly.comDe nieuwste reisverslagen:

* Romantisch Brugge: 
  https://reizenenzo.weebly.com/brugge.html

* Rondreis Andalusië (Zuid-Spanje): 
  https://reizenenzo.weebly.com/andalusie.html

* Excursiereis Toscane: 
  https://reizenenzo.weebly.com/toscane-deel-1.html

* Dresden & Leipzig: https://reizenenzo.weebly.com/dresden-leipzig.html


Veel lees en kijkplezier!
Foto's van deze site mogen niet zonder schriftelijke toestemming van mij worden gebruikt. Voor toestemming kun je me mailen: laviefotografie@hotmail.com

Poll

Wat fotografeer je het liefst?

Fotokaarten t.b.v. KiKa

Ik ondersteun al enige tijd het belangrijke werk van KiKa (Kinderen Kankervrij) door middel van verkoop van zelfgemaakte fotowenskaarten. Van elke verkochte kaart gaat er een deel van de opbrengst naar KiKa. Helpt u mee?

De fotowenskaarten bestaan uit een zelfgemaakte foto (afgedrukt op fotopapier van hoogwaardige kwaliteit), welke op een dubbele kaart in bijpassende kleur is geplakt. Kijk voor meer informatie op: http://laviefotografie.weebly.com, zie kopje "Fotowenskaarten".

Kaartencollectie:

* Dieren

* Bloemen

* Folklore

* Maritiem

* Diversen

* Pasen/Lente

* Herfst

* Kerst

* Condoleance

 Graag tot ziens!

              

Voorbeeld fotowenskaart "Dieren"

Voor een leuke bijverdienste!

Fotograferen is een dure hobby. Spaar je al een tijdje voor een nieuw objectief, statief of een mooie cameratas? Dan is dit wellicht een leuke manier om een extra centje bij te verdienen.

Uitleg spaarprogramma:
Euroclix is een betrouwbaar Nederlands spaarprogramma, waarmee je een extra centje kunt verdienen door onder meer e-mails te lezen, enquêtes in te vullen, producten te kopen en de zoekmachine VINDEN te gebruiken.

Interesse? Meld je dan aan via onderstaande link! Vul de gevraagde velden in. Vervolgens wordt er een activatielink naar het e-mailadres dat je het opgegeven gestuurd. Zodra je die geactiveerd heb, kun je de e-mails ontvangen. Je ontvangt altijd een aantrekkelijk aanmeldbonus. Zodra je het minimumbedrag gespaard hebt, kan je om uitbetaling vragen.

Euroclix


Succes!!!   

Standaard programmastanden

Standaard programmastanden op de moderne spiegelreflexcamera of de semi-professionele camera (zit tussen een spiegelreflexcamera en een compactcamera in) zijn meestal:

* M voor Manual of handmatig: de belichting kan geheel zelf worden bepaald.

* S voor Shutterspeed of sluitertijd: de fotograaf bepaalt de sluitertijd, de camera zoekt daar automatisch de beste diafragma-opening bij.

* A voor Aperture of diafragma-opening: de fotograaf bepaalt de diafragma-opening, de camera zoekt daar automatisch de beste sluitertijd bij.

* P voor Program: de camera kiest een combinatie van sluitertijd en diafragma-opening die voor de gegeven situatie het beste is.

Formatteer je geheugenkaart

Geheugenkaarten zijn uiterst betrouwbaar. Toch komt het regelmatig voor dat zo'n kaart dienst weigert. Om de een of andere reden gaat zo'n kaart fouten maken wanneer je steeds afzonderlijke foto's wist. Het is dus van belang om regelmatig de hele kaart door de camera te laten formatteren. Doe je dat, dan zul je nooit problemen hebben met jouw kaart. Doe dit echter nooit met de computer!

Maak je eigen digitale vakantiedagboek

Tegenwoordig schrijven veel mensen over hun reisavonturen op internet. Leuk voor het thuisfront en je kunt meteen foto's of filmpjes laten zien van je vakantie. Er zijn verschillende sites op internet die de mogelijkheid bieden om gratis een vakantiedagboek (blog) te beginnen. Ga naar een vakantieblogsite, bijv. www.waarbenjij.nu of www.aroundtheglobe.nl. Daar staat stap-voor-stap beschreven hoe je een blog aanmaakt. Als je een eigen blog hebt, kun je berichtjes 'posten' en foto's en filmpjes toevoegen, zodat familie en vrienden ze kunnen bekijken. Ook kunnen ze reageren op je blog. Op die manier kun je dus ook contact houden met het thuisfront. Bij sommige blogs kun je een e-mail verzendlijst aanmaken, zodat iedereen op de lijst je nieuwste reisavonturen krijgt toegestuurd. Dit is vooral interessant als je een rondreis maakt. Familie en vrienden kunnen zien waar je uithangt en wat je allemaal gezien en meegemaakt hebt.

Ik heb een aantal vakantieblogsites voor je op een rijtje gezet:

* Waar ben jij

* Blogeiland

* Around the Globe

* Blogger

 

Marokko

Gastenboek

                               

Ik vind het helemaal geweldig als je een leuke reactie achterlaat in mijn gastenboek.

Klik op het plaatje of in de menubalk op Gastenboek om een berichtje achter te laten.

Verklarende woordenlijst (digitale) fotografie

Digitale fotografie kent een groot aantal termen waarmee je regelmatig wordt geconfronteerd. Ik heb de meest voorkomende termen op een rijtje gezet.

Autofocus: Automatische scherpstelfunctie van het objectief. Een sensor in de camera registreert op welke afstand het te fotograferen object zich van de camera bevindt, waarna het objectief scherp wordt gesteld.

Brandpuntsafstand: De afstand in millimeters tussen de CCD en het centrum van de lens. Een korte brandpuntsafstand levert een groothoek-opname en een lange brandpuntsafstand zorgt voor een tele-opname. Een zoomlens beschikt over een variabele brandpuntsafstand.

Beeldpunt: De kleinste eenheid of stip op een scherm of op een printer waarvan de kleur of helderheid digitaal kan worden vastgelegd. Elke beeldpunt heeft een bepaalde kleur die bepaald wordt door de hoeveelheid groen, rood en blauw in een beeldpunt, ook wel pixel genoemd.

CCD: Charge Coupled Device is een lichtgevoelige sensor die de energie van het licht omzet in elektrische signalen. De geregistreerde informatie wordt vervolgens omgezet naar een digitaal bestand. Kortom, in de digitale camera bevindt zich op de plaats waar bij analoge camera's de film zit, een chip waarin het opvallende licht in een elektrische spanning wordt omgezet. Deze spanning wordt vervolgens naar de geheugenkaart weggeschreven en als een latente foto bewaard.

Contrast: Het verschil tussen de lichtste en de donkerste delen van een beeld.

Cropping: Of bijsnijden, oftewel het afbakenen van een deel van een beeld. Dit is te vergelijken met het afknippen van foto's, één van de meest gebruikte toepassingen van digitale beeldbewerking. Via bijsnijden wordt het formaat van de afbeelding gewijzigd, lege of ongewenste vlakken worden weggehaald. Hierdoor zien foto's er vaak direct een stuk beter uit.

Diafragma: Lensopening, de grootte van de lensopening bepaalt hoeveel licht er naar binnen kan. Dus, de verstelbare opening tusen de lens en de sluiter waardoor het licht op de CCD valt. Hoe groter de opening, hoe meer licht er per tijdseenheid op de CCD valt. De verschillende lensopeningen worden benoemd met zogenaamde F-getallen.

Digitale zoom: Een digitale camera kan vaak op 2 manieren zoomen. De optische zoom is de beste methode, omdat hier het beeld d.m.v. het lenzenstelsel bepaald wordt. Bij digitale zoom wordt een uitsnede gemaakt van het beeld dat de lichtgevoelige chip ziet. Hierdoor wordt de resolutie lager en het resultaat kwalitatief minder.

DPI: Dots Per Inch, waarbij een groepje pixels samen één Dot vormt. Hoe groter het uiteindelijke formaat van de foto, hoe meer pixels nodig zijn. In het opgeslagen geheugen gaat het niet alleen om het aantal pixels dat naast elkaar ligt, maar ook om de hoeveelheid pixels per oppervlak. Veel pixels dicht op elkaar geven meer scherpte.

Focus: Scherpstelpunt. Focussen is scherpstellen.

Invulflits: Een kleine hoeveelheid flitslicht om een donker deel van de foto op te helderen. Bij een portret met tegenlicht kan bijvoorbeeld het gezicht, dat zich in de (eigen) schaduw bevindt, met een invulflits bijgelicht worden.

ISO: International Standards Organization. Geeft de gestandaardiseerde lichtgevoeligheid van de film aan. 100 ISO is viermaal minder gevoelig dan 400 ISO.

Kleurverzadiging: De intensiteit waarmee een kleur overkomt op de foto.

Klonen: In een beeldbewerkingsprogramma het dupliceren van pixels uit een bepaald deel van de afbeelding naar een ander deel.

Korrel: De zilverkristallen in het negatief hebben de eigenschap dat ze licht vast kunnen houden. De kristallen zijn als kleine korreltjes zichtbaar bij de foto-afdruk. Hoe hoger de lichtgevoeligheid van de film, hoe groter de kristallen. Als foto's uitvergroot worden is er bij bebruik van een lichtgevoelige film soms duidelijk een korrel te zien. Gebruik van een 100 ISO film geeft mooie scherpe beelden. Bij 400 ISO is een wat grover beeld te zien. Dit komt omdat de film een grotere lichtgevoeligheid heeft. Een digitale pixel is vergelijkbaar met de korrel van een analoge film. De pixel is vierkant van vorm. Bij forse uitvergroting van een digitaal beeld kunnen diagonaal lopende lijnen dan ook een blokkerig beeld vormen.

LCD: Liquid Cristal Display. Een scherm waarop d.m.v. vloeibare kristallen een beeld wordt gevormd.

Lichtgevoeligheid: De ISO-waarde van de film, oftewel de maat voor de hoeveelheid licht die een beeldsensor of film kan absorberen om tot een goed belicht beeld te komen.

Macro-opname: Dichtbijopname. Als je gebruik maakt van de macro-functie kun je het onderwerp van enkele centimeters afstand fotograferen. Dat wil zeggen dat de afbeelding net zo groot is als de werkelijkheid. Een torretje van 2 cm staat dus ook 2 cm groot op de foto. Het is ook mogelijk om het torretje uit te vergroten. Er blijft heel lang een scherpe afbeelding over. Een bloempje of iets dergelijks beeldvullend fotograferen behoort ook tot de mogelijkheden. Kortom, met de macro-functie kun je prachtige haarscherpe close-ups maken. Macro-opnames zijn altijd heel gedetailleerd. 

Megapixel: Verwijzing naar de capaciteit om meer dan een miljoen beeldpunten (pixels) op te kunnen slaan. Hoe meer megapixels, hoe groter de afbeelding en hoe hoger de kwaliteit.

Negatief: De drager van het beeld.

Objectief: Lens van de camera. De kwaliteit van de lens is altijd erg belangrijk voor de kwaliteit van de uiteindelijke foto. Vertekening, scherpte en kleurweergave worden grotendeels bepaald door de kwaliteit van de lens.

Optische zoom: Naast digitaal zoomen kan een digitale camera veelal optisch zoomen. Dit is de zuiverste methode, omdat hier de lens de uitsnede van het geboden beeld maakt en de resolutie behouden blijft. Dit in tegenstelling tot digitale zoom.

Pixel: Beeldpunt waaruit een digitale foto is opgebouwd. Vergelijkbaar met de korrel van een flim. De pixel is vierkant van vorm. Bij forse uitvergroting van een digitaal beeld kunnen diagonaal lopende lijnen dan ook een blokkerig beeld vormen.

Resolutie: Geeft het aantal beeldpunten per inch aan. Hoe hoger het getal, hoe beter de kwaliteit. De bestandsgrootte neemt echter ook toe naarmate de resolutie groter wordt.

Ruis: Een onbedoelde korreligheid die soms in digitale foto's zichtbaar is.

Scherptediepte: Het afstandsbereik waarover ieder voorwerp voor de lens een aanvaardbare scherpte heeft. Dit gebied ligt voor en achter het vlak waarop is scherpgesteld en wordt naarmate de lensopeningen worden verkleind.

Sluiter (gordijn): De sluiter bepaalt hoelang er licht op de film valt. Twee dunne plaatjes of gordijntjes sluiten het negatief af van licht. Bij het indrukken van de ontspanknop worden ze gedurende de belichtingstijd voor het negatief geschoven.

Sluitertijd: De tijdsduur waarin de lens licht doorlaat naar de beeldsensor (of film). De sluitertijd kan variëren van bijvoorbeeld 1 seconde tot 1/8.000 van een seconde.

Toonwaarde: Helderheid van een pixel of gebied van een opname.

Uitsnijden: Het verkleinen van een opname door een deel ervan uit te snijden, om de compositie of om het formaat aan te passen.

Witbalans: Mogelijkheid op veel digitale camera's om kleurtemperatuur weg te filteren naar een natuurlijke lichtsituatie. Met andere woorden, een wit vlak komt ook daadwerkelijk wit over op de foto, ongeacht de lichtbron waarmee het bij het fotograferen werd verlicht.

Zoeker: Het deel van de camera waarmee je ziet wat je fotografeert.

Zoom: Een zoomlens beweegt verschillende lenzenstelsel en kan daarmee de brandpuntsafstand variëren. De minimale en maximale brandpuntsafstand worden aangeduid in millimeters. Een camera met een zoomlens van 28 -200 mm kan zowel groothoek- als tele-opnamen maken. Dit is dus de optische zoom. 

Fototips

Wat je vakantieplannen ook zijn, je fotocamera vergeet je vast niet. Het mooiste moment voor een foto komt altijd onverwacht; dus zorg ervoor dat je altijd je camera bij de hand hebt. Neem altijd de tijd voor een foto. Soms kun je door een simpel trucje je vakantiefoto's net even wat extra's geven. Met deze tips maak je gegarandeerd betere foto's.

Tip 1: Fotografeer gewoon door bij regen Slecht weer..... Pech, maar fotografisch hoeft dat geen ramp te zijn. Bij regenachtig weer kun je vaak sfeervolle foto's maken: details van regendruppels, weerspiegelingen in het natte wegdek, mensen met paraplu's of een foto door een natte ruit. Laat de grijze lucht weg uit beeld, want die zorgt voor een wat sombere sfeer. Vlak na een regenbui is de atmosfeer vaak helemaal schoongewassen. Alles is helder en de kleuren zijn intens. Groener groen dan nat bladgroen na een regenbui bestaat gewoon niet. En het diepe grijs van een net gepasseerde onweersbui vormt een achtergrond waartegen elke kleur begint te sprankelen.

Tip 2: Flits overdag Soms is het nodig overdag te flitsen, bijvoorbeeld als iemand voor een lichte achtergrond staat (witte muur, zee) of om ongewenste schaduwen weg te halen. Het resultaat: frisse gezichten en sprankelende ogen.

Tip 3: Fotografeer niet rond het middaguur Fotografeer liever niet op een zomerse dag rond het middaguur. Dan staat de zon hoog aan de hemel en is het licht te 'hard'. De schaduwen zijn diepzwart en de door de zon beschenen beeldpartijen doen pijn aan je ogen. Wil je desondanks toch fotograferen, probeer dan contrasten te vermijden door onderwerpen te kiezen die grotendeels in de schaduw liggen, of juist voornamelijk in de zon. 's Ochtends of aan het eind van de middag is het licht op z'n mooist.

Tip 4: Plaats iets op de voorgrond Een landschap in de verte heeft weinig diepte. Plaats een onderwerp, zoals een hek, een muurtje, bloemen, boomtakken of mensen op de voorgrond. Dat brengt meer diepte in de foto.

Tip 5: Omlijst een onderwerp Een gebouw krijgt vaak een extra dimensie als je het door een lijst fotografeert. Denk aan poortjes en ramen. Dat geeft gevoel van diepte en de aandacht van de kijker wordt naar het onderwerp gebracht.

Tip 6: Oog voor detail Een overzichtsfoto, bijvoorbeeld van een park, kan mooi zijn. Vaak zegt een detail meer dan een overzicht. Kies daarom ook eens voor een bepaald onderwerp. Daardoor haal je onrustige achtergronden weg en springt het onderwerp er echt uit! Bloemen bijvoorbeeld zijn een dankbaar object om op in te zoomen. Door scherp te stellen op de bloem en de achtergrond onscherp te houden, krijgt de bloem vaak iets heel sereens.

Tip 7: Maak ook eens gebruik van tegenlicht Fotograferen met tegenlicht is lastig, maar kan ook prachtige foto's opleveren! Om een gewoon beeld meer sfeer te geven kun je tegenlicht gebruiken. Zorg dat de zon direct achter het onderwerp staat en laat geen stralen in de lens komen. Het onderwerp wordt daardoor sterk onderbelicht en er ontstaat automatisch een zwart silhouet. Een opname tegen de zon in, vlak voor zonsondergang levert vaak een prachtige foto op. De kleuren zijn dan prachtig!

Tip 8: Onderwerp niet altijd in het midden Veel mensen hebben de neiging het onderwerp precies in het midden van de foto te zetten. Maar het soms is veel spannender om het onderwerp wat meer aan de zijkant te plaatsen.

Tip 9: Door de knieën De meeste foto's worden gemaakt op ooghoogte, maar een foto wordt vaak interessanter als je door de knieën gaat of op de grond gaat liggen. Wie prijs stelt op leuke kinderfoto's, waarop expressies goed tot uiting komen zal je echt door de knieën moeten. Dus, fotografeer de wereld vanuit het perspectief van de kids. Doe dit echter nooit bij volwassen personen. Van foto's genomen vanuit kikvorsperpectief (van onder naar boven genomen) wordt iemand niet knapper. Minpunten zoals onderkinnen, bollen wangen en grote neusgaten worden extra benadrukt. Gebouwen hebben hier natuurlijk geen last van, dus de Eiffeltoren kun je prima van onderaf vastleggen.

Tip 10: Draai de camera een kwartslag Draai je camera eens een kwartslag. De meeste mensen maken vooral 'liggende' (horizontale) foto's. Dat is ideaal voor overzicht of een landschap, maar soms geeft een staand formaat (foto rechtop) een spannender beeld, omdat het gezichtsveld verkleind wordt. Zorg er wel voor dat je niet te veel ruimte boven het onderwerp laat.

Tip 11: Kies voor een rustige achtergrond Een rustige achtergrond zorgt ervoor dat de aandacht naar het hoofdonderwerp gaat. Let ook op hoe de achtergrond er uitziet. Vermijd dat bijvoorbeeld een boom of lantaarnpaal recht achter je model staat alsof deze uit het hoofd groeit.

Tip 12: Beweeg met het onderwerp mee Bij sportopnamen is het van belang om de camera mee te bewegen met het onderwerp. Wil je bijvoorbeeld een raceauto, motorrijder of een wielrenners in actie fotograferen, richt dan je camera op het voortsnellende onderwerp en volg het. Druk af als je het onderwerp goed in beeld hebt, terwijl je de camera blijft meebewegen.

Tip 13: Fotografeer ook eens vanuit en in vervoersmiddelen Schakel de flitser en de autofocusinstelling uit wanneer je vanuit vervoersmiddelen fotografeert. Bij fotograferen door ramen heen, bijvoorbeeld vanuit een bus of vliegtuig, kan de autofocusscherpstelling door het glasoppervlak verstoord raken, waardoor alleen het ruitje en niet de achtergrond (landschap, dorpje etc) scherp wordt. Zet dus als dit kan, de autofocusinstelling op handbediening (M = manual). Gebruik geen flits, want die verlicht alleen het raam. Probeer in de compositie te laten zien dat je vanuit een voertuig hebt gefotografeerd. In een vliegtuig kun je gebruik maken van de vleugel door een stuk vleugel in beeld te nemen. Dit informeert de kijker direct over het feit dat er vanuit een vliegtuig is gefotografeerd. Fotografeer niet alleen naar buiten, maar leg ook vast hoe het er in het vervoersmiddel aan toe gaat. Stampvolle bussen, treinen of boten leveren thuis meer begrip op voor de manier waarop je het land bereisd hebt.

Tip 14: Zorg ervoor dat de horizon recht is Als de horizon in een foto te zien is, dan vormt dit een belangrijk beeldelement. De horizon verdeelt de foto in 2 gedeelten, aarde en hemel. Zorg ervoor dat je je camera goed recht houdt (evenwijdig aan de horizon), zeker wanneer gebouwen en/of de horizon in beeld zijn. Mocht achteraf blijken dat de horizon toch niet helemaal recht is, dan kun je de horizon rechtzetten met behulp van een fotobewerkingsprogramma. Waar plaats je de horizon in beeld? Op eenderde of tweederde van de bovenkant. In geen geval in het midden. Zet de horizon bij een mooie zomeravondlucht eens vlak boven de onderste beeldrand. Of neem een panorama zo dat de lucht slechts een smal strookje bovenin is.

Tip 15: Een portret dient van ooghoogte of lager van de geportretteerde gemaakt te worden Bij het fotograferen op reis is het vanzelfsprekend om de bewoners van het land geregeld vast te leggen. Het is makkelijk om op een markt een overzichtsfoto te maken van mensen. Het wordt pas lastig als je iemand zo mooi vind dat je hem/haar per se wilt portretteren. Vraag altijd om toestemming als je een foto van iemand wilt maken! Dat is wel zo netjes en het levert absoluut een beter effect op als je de stoute schoenen aantrekt en vriendelijk op de man/vrouw afstapt om hem/haar wijzend op de camera te vragen om een foto te mogen maken. Maak nooit zonder expliciete toestemming foto´s van gesluierde vrouwen in islamitische landen! Fotografeer geen biddende mensen! Als je vanaf een veilig plekje verderop stiekem probeert om iemand in beeld te krijgen, levert dat ongetwijfeld problemen op. Er lopen steeds mensen in beeld die het beeld verstoren, of je wordt betrapt door de desbetreffende persoon. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Als wij als lange Europeanen staand fotograferen kijken we vaak op mensen neer. Een portret dient van ooghoogte of lager van de geportretteerde gemaakt te worden. Dat wil zeggen dat je geregeld op één knie steunend zal moeten werken. Voor kinderen en voor zittende mensen, bijvoorbeeld op de markt, is het van belang dat je zelfs op je hurken of knieën gaat om een vertekeningsvrij portret te krijgen. Als je mensen fotografeert doe het dan met respect. Mensen staan er niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen.

Tip 16: Fotografeer ook eens in de schemering Het tijdstip nét voor totale duisternis is heel mooi om te fotograferen. De straatlantaarns zijn ontstoken, sommige gebouwen zijn prachtig verlicht, in huizen brandt al licht en er is buiten nog net zo veel licht aanwezig dat de lucht een mooie blauwe gloed krijgt. Als je in de schemering een prachtig verlicht gebouw wilt fotograferen, is altijd een lange sluitertijd (Autoslow/Nachtstand) nodig. Zet daarom de camera op een trillingsvrije ondergrond (bijv. een muurtje) of op een statief. Door de lange sluitertijd bestaat de kans dat je een beetje beweegt met als risico dat je bewogen foto's hebt. Een statief of een trillingsvrije ondergrond voorkomt dit probleem.

Tip 17: Gebruik de flitser voor foto's onder water  Tijdens je duikvakantie wil je de prachtige beelden van het leven onder water natuurlijk vastleggen. Dat kan met een onderwater wegwerpcamera, of met een gewone digitale camera in een zogeheten onderwaterhuis (een stevige waterdichte kunststof behuizing). In tegenstelling tot het leven boven water, moet er onder water wel geflitst worden om een mooi resultaat te bereiken. Als je niet flitst, komen de uitbundige kleuren niet tot hun recht.

Tip 18: Regenboog Een regenboog kun je het beste fotograferen tijdens een storm, niet erna. Het mooiste is een regenboog die opduikt boven een weiland, achter bomen, gebouwen of andere obstakels op de voorgrond. Dat is veel sprekender dan een lege lucht met een regenboog.

Tip 19: Waterval Bij het fotograferen van een waterval is het van belang een lage sluitertijd te gebruiken; het water lijkt dan in linten naar beneden te stromen.

Tip 20: Huisdieren mee op vakantie Fotografeer een hond terwijl hij/zij bijvoorbeeld uit een bergriviertje drinkt. Laat niet alleen het dier zien, maar vooral ook de omgeving waarin hij/zij verkeert.

Chinese Muur 

Tips voor probleemsituaties

Probleem 1: Gevaar voor vallen Fotografeer steeds tijdens een korte pauze. Loop niet over een smal bergpad met de camera in aanslag. Je moet je handen vrij kunnen gebruiken en niet bang zijn dat je bij het struikelen of uitglijden de camera beschadigt. Het veiligst (en helaas het meest tijdrovend) is om iedere keer de camera op te bergen en hem alleen te voorschijn te halen op een echt fotomoment.

Probleem 2: Kou Bescherm de camera tegen kou. Bij temperaturen onder het vriespunt kan de batterijspanning wegvallen. Als je de camera, of in ieder geval de batterijen, onder je kleding kunt houden, zal hij langer blijven doorwerken. Draag onder je dikke handschoenen dunne of vingertoploze handschoentjes, zodat je zonder die dikke dingen, gedurende korte fotomomenten de cameraknopjes toch goed kunt blijven bedienen.

Probleem 3: De camera wordt nat door een (flinke) regenbui Hoewel de meeste camera's spatwaterdicht zijn, is iedere regendruppel er een te veel. Droog na een regenbuitje in ieder geval niet alleen de lens, maar ook de body af. Probeer altijd vanuit een droge plek foto's te maken. Ga bijvoorbeeld onder een afdak staan of fotografeer van onder een paraplu (oké, het is wat lastig, maar misschien is een medereiziger wel bereid om de paraplu even voor je vast te houden). Het is handig om thuis een op maat geknipte regenhoes voor de camera te maken. Knip in een stevige, doorzichtige plastic tas een klein rond gat, waar het objectief (lens) doorheen te wurmen is. Met een elastiek is dit gat rondom redelijk waterdicht af te sluiten. Met wat handigheid laat de camera zich door de doorzichtige hoes heen bedienen. Verwijder de hoes na de regen om dampvorming te voorkomen!

Probleem 4: Er komt zand in de camera Als je op het strand of in de woestijn wilt fotograferen, kun je het beste de camera in een regenhoes verpakken, zoals bij probleem 3 beschreven is. Iedere windvlaag over de kale vlakte zorgt voor een gevaarlijke hoeveelheid uiterst fijn poederzand. Dit gaat dwars door de ritssluiting van de cameratas heen en kan de camera onherstelbaar beschadigen. Doe de camera in een dichte plastic tas in de cameratas. Verwissel absoluut geen objectieven (lenzen), batterijen of films/geheugenkaarten tijdens wind. Maak de camera na afloop van het strand of woestijnbezoek stofvrij, voordat je hem opent voor een film/geheugenkaart of objectiefwissel. Blaas eerst het zand wat op het objectief zit weg, voordat je het schoon gaat maken met een zacht doekje, anders veroorzaakt dit krasjes op het objectief. Durf je het risico niet te nemen, neem zonodig een (onderwater)wegwerpcamera mee en laat je dure camera op een veilige plek achter. 

Interessante fotosites

        

Er zijn vele informatieve websites over digitale fotografie waar je heel veel interessante wetenswaardigheden kunt vinden. Het gaat om professionele sites maar ook sites van hobbyisten. Hieronder vind je een selectie:

* Fotostartpagina  Dit is een erg handige website waar je heel veel informatie aantreft. Bijzonder handig is de pagina met veel gestelde vragen.

* LetsGoDigital   De website bevat veel digitaal nieuws waaronder testrapporten van een groot aantal digitale camera's. Voordat je tot aanschaf over gaat, kun je daarom beter even kijken wat deskundigen ervan zeggen. Verder vind je er nieuws, links, veelgestelde vragen, een fotogalerie etc.

* Digitale Fotografie   Op deze website kun je kennismaken met alle technieken rond digitale fotografie en digitale fotobewerking.

* Pixelmania  Op deze site vind je o.a. leuke tips, de laatste nieuwtjes op het gebied van fotografie, workshops, software downloads en een handig zoekprogramma om je ideale camera te vinden.

* DPreview   Deze Engelstalige website is zeer uitgebreid en biedt kooptips, cameratesten, fotogalerieën, nieuwsbrieven en links.

* Zoom   De website van dit magazine geeft zeker voor de beginnende digitale fotograaf veel informatie en heeft allerlei leuke acties en evenementen, zoals Zoom Experience.

* Focus Gallery   Webgallery behorende bij het oudste tijdschrift van Nederland, Focus Magazine, met uitsluitend geselecteerde fotografen. Erg mooi!

Tot ziens!

Bedankt voor je bezoek en hopelijk tot ziens!

Wil je lid worden van deze community? Dat kan! Klik op het plaatje om je aan te melden. Het lidmaatschap is vrijblijvend en gratis!

Nieuws

Er zijn nog geen nieuwsberichten geplaatst.

Omhoog