Algemene internationale Mannendag 2019

Communities

ZeelandNet

Algemene internationale Mannendag 2019

270 bezoekers 1 lid Log in

Hoe versterken mannen en vrouwen elkaar?

Ieder jaar is er een internationale vrouwendag. Broodnodig omdat vrouwen wereldwijd te maken hebben met vele vormen van ongelijkheid.  Om die ongelijkheid de wereld uit te helpen kunnen we zelf helpen. Wij, Wouter Versluijs en Marcel Janse vroegen ons af: wat kunnen wij doen? En waarom doen we dat al wel/niet? In welke mate spelen (voor)oordelen van vrienden of kennissen misschien een rol in een gelijke taakverdeling thuis? Want wie doet eigenlijk de afwas, zorgt voor de kinderen, werkt parttime, neemt als eerste verlof op als een van de kinderen ziek is? Hoe verdelen we dit eerlijker, gelijker tussen mannen en vrouwen, en wat staat ons in de weg. Dat nemen we op internationale mannendag, 19 november, onder de loep.

Samen met:
Barbara Oomen (hoogleraar UCR),
Anita Pijpelink (Gedeputeerde provincie Zeeland),
Marleen Blommaert (columnist PZC) en
Aart de Kruif (oud-hoogleraar UGent)
onderzoeken
Wouter Versluijs (organisator) en
Marcel Janse (organisator)
hoe mannen en vrouwen elkaar kunnen versterken."  

 

Waar? Abdij 6, filmzaal Middelburg
Dinsdag 19 november

Inloop 19.15 uur 
Start   19.30
Einde  21.30 uur 

Organisatie Algemene Internationale Mannendag 2019

Almanak Feestdagen over Mannendag

International Men's Day.

Jaarlijks op 19 november is het 'Internationale Mannendag'.
Het oorspronkelijk kleinschalige initiatief (1999) is uitgegroeid tot een beweging die momenteel in meer dan zeventig landen navolging kent, waaronder ook in Nederland en België. Internationale Mannendag heeft als doel thema's rond man-zijn onder de aandacht te brengen, o.a. door

 • het promoten van positieve rolmodellen
 • het onder de aandacht brengen van discriminatie van mannen
 • het verbeteren van de man-vrouw relatie
 • het bevorderen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen
 • het erkennen van positieve mannelijke bijdragen aan de samenleving, gemeenschap, familie, kinderzorg, huwelijk en het milieu

November is ook de maand van 'Movember', een jaarlijks evenement in november waarin mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man, in het algemeen. Deze dag is een tegenhanger van Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Op 3 november wordt de Werelddag van de Man gehouden waarop de gezondheid van mannen centraal staat.

https://www.beleven.org/feest/internationale_mannendag
Almanak Feestdagen over Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

Datum: zondag 8 maart 2020 

Jaarlijks op 8 maart is het Internationale Vrouwendag: de actiedag van de vrouwenbeweging! Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Internationale Vrouwendag herdenkt de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De vrouwen staakten voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties 8 maart op veel verschillende manieren. Doel is aandacht te vragen voor thema's zoals:
- economische zelfstandigheid
- empowerment
- seksueel geweld
- zorg en arbeid
- discriminatie en racisme.
 

 • Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking.
 • Vrouwen doen 66% van al het werk.
 • Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen.
 • Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen.
 • Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw.
 • Van alle armen op de wereld is 75% vrouw.
 • Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw.
 • Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw.
 • Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 38% vrouw.
 • Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen.

https://www.beleven.org/feest/internationale_vrouwendag

Feminisme 2.0 - Opkomen voor de rechten van de man

Woensdag 8 maart  was het Internationale Vrouwendag, een dag die jaarlijks in het teken staat van vrouwen en de ongelijkheid waar zij in meer of mindere mate overal ter wereld mee worden geconfronteerd.   Het thema, de rol van vrouwen in onze samenleving, blijft actueel. Wereldwijd worden rond vrouwendag zogeheten ‘Women’s Marches’ georganiseerd. Het heersende sentiment, maar ook de cijfers laten zien dat vrouwen nog een slag te slaan hebben: ze zijn nog steeds minder gerepresenteerd zijn in topfuncties, en ze verdienen nog steeds minder in vergelijking met mannen.

https://www.rug.nl/hrm-ob/bloggen/blog-16-03-2017-feminisme-20-opkomen-voor-de-rechten-van-de-man

Terugblik Internationale Mannendag 2018

Op internationale mannendag is er aandacht voor het man-zijn. In tegenstelling tot vrouwendag ligt de nadruk bij mannendag op de wereld van mannen en vrouwen.  Samen op. In een NPO1 uitzending van vorig jaar over mannendag werd de essentie aangestipt, maar ook ondergraven. De eerste 50 seconden is 'druktemaker' Elfie Tromp serieus. Zij vervolgt haar relaas met neerbuigende toon op de activiteiten van de man. Daar wringt in het dagelijks leven de schoen. Daarom is Internationale Mannendag Zeeland 2019 voor mannen én vrouwen.  https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/13112-wat-vieren-we-op-internationale-mannendag

Week van de Vrouw: Haagse Parels

11 maart 2019

 

In de Week van de Vrouw die van 4 tot en met 8 maart is georganiseerd, zijn de Haagse Parels en de Kartiniprijs voor 2019 uitgereikt aan diverse Haagse burgers die zich onvermoeibaar inzetten en een bijgedrage leveren aan de emancipatie van vrouwen en meisjes in de stad.

In de Bazaar of Ideas zijn zowel de Haagse Parels als de Kartiniprijs uitgereikt. Op maandag 4 maart ontvingen 16 Haagse burgers de Parel en op vrijdag 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, is de Kartiniprijs 2019 uitgereikt aan Fatma Süslü-Yigittürk met haar initiatief De Moederklas.

Haagse Parels

Tijdens de Haagse viering van Vrouwenweek zijn 16 Haagse Parels in het zonnetje gezet. Uit handen van wethouder Bert van Alphen hebben ze een oorkonde ontvangen als dank voor hun inzet die heeft bijgedragen aan de emancipatie van vrouwen en meisjes in Den Haag.

https://pepdenhaag.nl/nieuws/haagse-parels-kartiniprijs-2019

Week van de rechten van de vrouw Brussel 2020

Van 4 tot en met 11 maart 2020 organiseert de Stad Brussel de Week van de rechten van de vrouw.

Zoals elk jaar zet de Stad Brussel de vrouwen centraal ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. De Stad Brussel zet rond deze belangrijke dag een Week van de vrouw op touw, in de strijd voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Het thema van de editie 2020: de bondgenoten van de strijd voor vrouwenrechten.
https://www.brussel.be/weekvanderechtenvandevrouw

Sunny Bergman in gesprek over mannen-emancipatie

Sunny Bergmans nieuwe documentaire Man Made gaat over mannelijkheid. Wat wordt nou gezien als typisch mannelijk en in welke stereotypen uit zich dat? Mannen hebben ook te lijden onder het construct man dat is ontstaan. Een oplossing hiervoor is als mannen gaan emanciperen. Op deze pagina vind je een greep uit VPRO-interviews, documentaires en boeken over mannenemancipatie.

Wat is mannenemancipatie? Daar is geen eenduidig antwoord op, net als dat er niet één soort feminisme bestaat. In beginsel strijdt het feminisme voor gelijke rechten en kansen tussen mannen en vrouwen. Aangezien de vrouw meestal degene is (geweest) die zich in een onderdrukte positie bevindt, focust het feminisme zich op de vrouw. Al zijn er binnen het feminisme natuurlijk veel stromingen, golven en voorvechters.

Maar veel feministen strijden ook voor de rechten van de man. Bijvoorbeeld voor meer vaderschapsverlof, voor betere omgangsregelingen na scheidingen en voor aandacht voor problemen bij mannen, zoals hoge suicidecijfers, depressies en geweld. Het gaat namelijk slecht met de man, zo stelt ook Sunny Bergman: 'Uit Man Made blijkt dat kwetsbare emoties als angst en verdriet nog altijd worden gezien als slap en niet mannelijk. Het lijkt erop dat door emoties te onderdrukken mannen zich eigenlijk niet kunnen ontwikkelen tot een volwaardig mens die empathisch is naar anderen toe.' In een interview met de VPRO Gids vervolgt ze: 'Het suïcidecijfer onder mannen is vier keer zo hoog, ze zoeken minder snel hulp bij psychische problemen, hebben meer last van verslavingen, de gevangenissen zitten vol met mannen. Jongens doen het minder goed op school.'

Binnen de mannenemancipatie wordt gekeken naar de rol van de man en mannelijkheid binnen de maatschappij. Wanneer het idee over de man en mannelijkheid verandert, hebben zowel mannen als vrouwen hier baat bij. Sunny:  'een tijd geleden vroeg een man aan mij: “hoe kunnen we jullie helpen met de feministische strijd?” Toen dacht ik: het is niet alsof wij vrouwen uit het moeras getrokken moeten worden. Het zou meer helpen als je naar jezelf kijkt. Er ging een idee rijpen: als we gelijkwaardigheid tussen de genders willen bereiken, moeten vooral mannen emanciperen.'

https://www.vpro.nl/programmas/2doc/kijk/2doc-overzicht/2019/mannenemancipatie.html

Wat gebeurt er als je de rollenpatronen van mannen

Het is één van de meest geliefde onderwerpen om over te discussiëren: de positie van mannen en vrouwen in onze samenleving. Toestemming vragen aan je man om een wasmachine te kunnen kopen en ontslagen worden na je huwelijk zijn gelukkig voor vrouwen in Nederland ver verleden tijd. Toch zijn in Nederland de vastgeroeste rolpatronen van de man als kostwinner en de vrouw als baas in huis, nog steeds terug te zien. Zo verdienen vrouwen gedurende hun loopbaan nog steeds gemiddeld 300.000 euro minder en besteden mannen gemiddeld de helft minder tijd aan onbetaalde zorgtaken. Is dit hoe we het met zijn allen willen? Of is het een onbewust ingesleten patroon waar we nodig eens naar moeten kijken?

https://pers.bnnvara.nl/sociaal-experiment-sophie-hilbrand-its-a-mans-world-15-oktober-van-start/

Movember

Movember is de maand waarin de mannen hun snor laten staan waarmee zij aandacht vragen voor de gezondheid van mannen
https://nl.movember.com/            Movember_aangepast_163_54.png

Nieuws

Omhoog