Muziekvereniging Concordia

Communities

ZeelandNet

Muziekvereniging Concordia

Omdat samen muziek maken zoveel leuker is!

163.564 bezoekers 9 leden Log in

Historie slagwerkgroep


  drumband/slagwerkgroep Concordia   

Het begon allemaal rond 1959 met 4 enthousiaste meiden (L. Verkerke, R. Quist, J. Geuze en C. Beurkens), Ze kregen les in de fabriek van De Waal.

Er werd meteen in de rondgangen mee geslagen, en de drumband droeg dezelfde uniformen als de fanfare. Zij sloegen de 1e mars, 2e, 3e mars enzovoorts van de Modelmarsen. Als de eerste mars (de Nederlandse zestien maten) werden gespeeld wisten de muzikanten dat ze moesten gaan blazen. Tegenwoordig gebruiken we hiervoor een fluitje.

Ondertussen werd er in de school geoefend, en de drumband werd uitgebreid. Ook de eerste jongens hadden zich ondertussen aangemeld. Er werd iedere week geoefend. Een paar voorbeelden van marsen die men speelde waren:
         -          Modelmarsen 
         -          Neptunis
         -          Glorie van Sliedrecht.


De slagwerkgroep bij het afscheid van Hans Orgers, maart 2006.

Op het schoolplein werd geleerd hoe je in een rechte rij moest lopen. Het oefenen werd steeds belangrijker en het slagwerk werd uitgebreid met de grote trom en de tenor. Zo kwam er wat meer variatie in de marsen. Stilletjes aan werd er later ook gelet op Forte en Piano (hard en zacht) en ook de doffe trommen gingen meespelen. Tegen de tijd dat de leerlingen mee mochten lopen, kregen zij een uniform. Dit zijn de uniformen vanaf het begin:
       -     Zwarte jas, zwarte rok.
       -     Rode cape, witte rok, of broek en witte hoed.
       -     Blauwe cape, witte rok of broek en blauwe hoed.
       -     Rode jas, blauwe broek met rode streep, net als de fanfare.

In
deze tijd werd er wat meer variatie in het programma gebracht, concertwerken kregen nu ook de aandacht instructeur Van Driel (die tevens Tambourmaitre was). Nummers als El dia de Fiesta, De Vrijbuiters en Trois pieces pour des Tambours werden door de slagwerkers erg gewaardeerd. In maart 1993 kreeg de drumband weer een nieuwe instructeur, Hans Orgers had een compleet andere visie op muziek- en instrumenten keuze. Hij zorgde dat de drumband een slagwerkgroep werd, die met veel ritmische instrumenten werkt. Met als inspiratie onder andere Jan Schipper, waar de slagwerkgroep vele nummers van speelt. In 2001 kwam er nog een grote verandering, tijdens de rondgangen werden nu Timp toms bespeeld. Nummers die we met de Timp toms mars(t)en zijn onder andere: Percussion Parade,Timp toms in 6/8, Down Town, De Weergalm en Disco 1.


De slagwerkgroep aan het werk tijdens Concordia in Rosso (november 2012)

Het is nu 2019 en de groep bestaat uit ongeveer 10 leden en 4 leerlingen, die bij elk concert een gevarieerd programma brengen met allerlei soorten ritmische en sfeervolle instrumenten. De slagwerkgroep doet dit onder leiding van instructeur Marian Orgers, die Piet Sap opvolgde. Marian is de dochter van Hans Orgers. Sinds haar aantreden zijn verschillende melodische instrumenten zoals een xylofoon en marimba aangeschaft waardoor de slagwerkgroep ook de mogelijkheid krijgt bekende melodien en nummers te spelen en er nog meer variatie in het programma kan worden gebracht. 

Kortom een slagwerkgroep die met alle enthousiasme de strijd aangaat tegen het woord drumband!

Voor foto's van de slagwerkgroep kunt u terecht in de Muziekgalerij.

Omhoog