Muziekvereniging Concordia

Communities

ZeelandNet

Muziekvereniging Concordia

Omdat samen muziek maken zoveel leuker is!

164.133 bezoekers 9 leden Log in

Historie fanfare


fanfare Concordia

1 februari 1902 was (volgens de statuten) de grote dag. Een muziekvereniging werd opgericht. Nu, 117 jaar later, is er veel veranderd. Maar het enthousiasme is gebleven!

Burgemeester Van der Sleijden van Sint-Philipsland richtte op 1 februari 1902 een muziekvereniging op. De vereniging telde toen ongeveer 15 leden. Vanwege dit kleine aantal stelde de burgemeester voor de vereniging Concordia te noemen. Dit is Latijn voor eendracht. Een spreuk in het Latijn is Concordia res parval cresent. Letterlijk vertaald betekent deze zin door eendracht groeien kleine zaken aan. Dit is beter bekend als eendracht maakt macht.

De burgemeester werd tot voorzitter verkozen. De heer Steenbergen werd dirigent. Een dirigent werd toen nog een kapelmeester genoemd. En een kapelmeester was zeker nodig want een groot aantal leden konden niet eens noten lezen. Om de leden dit te leren werden twee onderkapelmeesters aangesteld.

De muzikanten waren enthousiast en hadden het noten lezen snel onder de knie. In 1903 maakte Concordia al rondgangen door het dorp. De secretaris noemde de rondgangen muzikale wandelingen. Bovendien werden donateurs op hun verjaardag getrakteerd op een serenade.


Concordia, april 2002 ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan.

Een grote tegenslag vond plaats in 1953. Toen werden door de watersnoodramp de muziektent en de bergplaats van de vereniging weggespoeld. Maar men bleef optimistisch en in 1956 was het dan zover. Voor de eerste keer in het bestaan van de vereniging kon men uniformen aanschaffen. In 1960 bereikte het enthousiasme een hoogtepunt. Toen werd op een concours in Zwijndrecht een eerste prijs binnengehaald. Na 1960 kwam de drumand erbij en waren er in de fanfare diverse bezettingswisselingen. In 1992 werd een nieuwe dirigent aangesteld. Walter Siol hield zich bezig met de jeugd en zorgde dat er een nieuwe generatie muzikanten kwam.

 

Voldoening is groot bij Concordia na twee concerten met 500 mensen.
De voldoening is groot, zegt bestuurslid Wim Quak van de honderdjarige muziekvereniging Concordia uit sint-Philipsland.
Hij kijkt met genoegen terug op de twee sfeervolle, gevarieerde concerten met 500 luisteraars.
De viering van het eeuw feest werd vrijdag- en zaterdagavond afgesloten.
De inbreng van het gelegenheidskoor en solisten uit het eigen dorp gaven een extra tintje aan dit lokale muziekfestijn.
(uit: de Eendrachtbode, december 2002)

 

Concordia is een ambitieuse vereniging, die graag bijzondere activiteiten en concerten organisert. Groots opgezette concerten met een gelegenheidskoor en andere solomuzikanten werden op de agenda gezet. Zo presteerde de vereniging het in 2012 om TV-bekendheid en oud inwoner John Williams te strikken voor de presentatie van het concert Concordia in Rosso dat ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan georganiseerd werd.

Het is nu 2019 en de vereniging telt ongeveer 50 leden en leerlingen. Concordia is uitgegroeid tot een volwassen vereniging, die met al het enthousiasme van de wereld voor de 200 jaar gaat.

Voor foto's van de fanfare kunt u terecht in de Muziekgalerij.

Omhoog