ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.530 bezoekers 209 leden Log in

honden: Tibetaanse Spaniel


TIBETAANSE SPANIEL

Land van herkomst: Tibet (Engeland)


  Korte geschiedenis van het ras

De Tibetaanse Spaniel is een van die rassen die uit Tibet stammen. Het ras heeft daar een traditie van vele honderden jaren. De hond leefde vooral in kloosters. Daar was hij een zeer oplettende waakhond en plezierig gezelschap voor de monikken. De honden hadden ook een religieuze/mythologische symbolische waarde. Het ras kwam laat naar Europa, waar het in het begin moeilijkheden had om zich in te burgeren. Tegenwoordig is het echter buitengewoon goed ingeburgerd en is het in Engeland en, meer nog, Scandinavie een zeer populaire gezelschapshond. Hij is een levendige, wakkere en vrolijke kleine hond.

  Rasbeschrijving

De Tibetaanse Spaniel is een kleine, rechthoekige hond, vrolijk en zelfverzekerd, maar ietwat gereserveerd tegenover vreemden.

Hoofd: klein in verhouding tot het lichaam, maar trots gedragen. Het onderscheid tussen reu en teef moet opvallend zijn. Licht gewelfde schedel, lichte stop, middelmatig lange voorsnuit, stomp, met gevulde kussenachtige bovenlippen zonder rimpels. Brede kin, bij voorkeur een zwarte neusspiegel.

Ogen: donkerbruin, ovaal, middelgroot en vol uitdrukking. Ze moeten goed uit elkaar geplaatst zijn en naar voren gericht met zwarte oogranden.

Oren: middelgroot, hangend, tamelijk hoog aangezet, met rijke bevedering. Worden bij luisteren iets van de schedel opgetild.

Gebit: licht ondervoorbijtend, tanden en tong moeten door de lippen bedekt worden.

Hals: tamelijk kort, sterk en met manen bedekt, bij reuen meer uitgesproken dan bij teven.

Lichaam: rechthoekige, goed ontwikkelde borstkas, rechte rug.

Ledematen: middelgrove botten, goede hoeking van schouder en opperarm, de onderarmen zijn licht gebogen. Krachtige achterbenen, matige hoeking. Lage, evenwijdige sprongen.

Voeten: klein en welgevormd, zgn. hazevoeten, met franje tussen de tenen, die bij voorkeur langer is dan de voeten.

Staart: hoog aangezet, met een weelderige pluim en trots over de rug gedragen.

Gangwerk: snel, vrij, evenwijdig.

Vacht: zijdezacht dekhaar, glad op gezicht en voorbenen. Middelmatig lang op het lichaam, maar tamelijk vlak liggend. Dicht en fijn onderhaar. Weelderige franje en bevedering.

Kleur: alle kleuren en combinaties van kleuren zijn toegestaan.

Schofthoogte: om en nabij de 25,5 cm.

Gewicht: ca. 4,0-7,0 kilo.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog