ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.126 bezoekers 209 leden Log in

honden: Bolognezer


BOLOGNEZER

Land van herkomst: Italie


 Korte geschiedenis van het ras

De Bolognezer is genoemd naar Bologna, de Italiaase stad waaruit hij afkomstig is. Al in de twaalfde eeuw was hij bekend en beroemd vanwege zijn schoonheid en zijn vriendelijke karakter. In vroeger dagen werd hij vaak als blijk van waardering aan hooggeplaatste personen geschonken. In diplomatieke kringen werd zo'n geschenk beschouwd als het mooiste dat men kon krijgen. Het ras is op vele oude schilderijen te zien en hij vertoont daarop verbazingwekkend veel overeenkomsten met de hedendaagse Bolognezer, met als enige uitzondering dat hij toentertijd zwart en wit kon zijn, terwijl hij tegenwoordig alleen zuiver wit mag zijn. De Bolognezerr is een weinig voorkomend ras, met een enigszins serieus en waardig karakter.

Rasbeschrijving

De Bolognezer is een kleine hond met een overvloedige vacht en een rustig temperament. Hij is enigszins gereserveerd tegenover vreemden.

Hoofd: matig lang, met een gewelfde schedel. De bovenschedel, die er breed uitziet doordat de oren bij de aanzet rechtop staan, moet een uitgesproken achterhoofdsknobbel en stop hebben. Korte, krachtige voorsnuit, zwarte neusspiegel. De lengte van de voorsnuit moet twee-vijfde bedragen van de lengte van het gehele hoofd, de breedte iets meer dan een halve hoofdlengte. De lippen en de snuit zijn bedekt met lang haar, dat op de neusrug iets korter wordt.

Ogen: rond, donker, met zwarte oogranden, levendige uitdrukking.

Oren: hoog aangezet en rijkelijk behaard. Het oor moet voor de helft naar voren hangen.

Gebit: schaargebit.

Hals: droog, bijna even lang als het hoofd.

Lichaam: rechte rug, matig lang, goed ontwikkelde borstkas, goed geronde ribben, licht opgetrokken buiklijn, iets gewelfde lendenen, brede en iets hellende croupe.

Ledematen: korte en rechte voorbenen, tot aan de voeten bedekt met fijn haar. Zowel voor- als achterhand zijn goed gehoekt, evenwijdige achterbenen.

Voeten: harde, zwarte voetzolen, zwarte nagels.

Staart: wordt gebogen over de rug gedragen, overvloedig behaard.

Vacht: de lange, dichte, warrige vacht bedekt het gehele lichaam behalve de neusrug. De vacht moet rechtopstaand zijn d.w.z. niet dicht tegen het lichaam aan liggen.

Kleur: zuiver wit.

Schofthoogte: reu 27-30 cm, teef 25-28 cm.

Gewicht: 2,5 tot 4,0 kilo.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog