ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.130 bezoekers 209 leden Log in

honden: Noorse Elandhond


NOORSE ELANDHOND, GRIJS

Land van herkomst: Noorwegen


  Korte geschiedenis van het ras

Het ras is erg oud en komt oorspronkelijk uit Noorwegen en Zweden. Hij heeft een uitgesproken jachtzin en werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op bijvoorbeeld eekhoorns, vogels en zelfs elanden. Vanwege de snelle toename van het aantal elanden werd de hond speciaal afgericht voor de elandenjacht en voornamelijk als zogenaamd zelfjagende hond. De grijze Noorse Elandhond is een robuust, sterke keeshond met een groot uithoudingsvermogen, die zelfs onder moeilijke omstandigheden kan werken. Het is het talrijkste elandhonderas in Scandinavie.

  Rasbeschrijving

De grijze Noorse Elandhond is een korte, gedrongen, betrekkelijk korte hond, met een dikke, rijke vacht. Hij is moedig en energiek.

Hoofd: wigvormig, vrij breed tussen de oren, voorhoofd en achterhoofd licht gewelfd, nauwelijks uitgesproken stop. Krachtige voorsnuit, rechte neusrug, evenwijdig aan de schedellijn.

Ogen: donkerbruin, niet uitpuilend.

Oren: hoog aangezet, rechtopstaand, spits, vrij klein en beweeglijk.

Gebit: schaargebit.

Lichaam: krachtig, gedrongen, kort. Brede borstkas met goed gewelfde ribben. Vlakke rug, nauwelijks opgetrokken buiklijn.

Ledematen: goede botten met sterke, droge en rechte voorbenen, duidelijke hoeking van de schouder en opperarm. Achterbenen sterk, droog en krachtig met duidelijke hoeking van de knie- en spronggewrichten, evenwijdig.

Voeten: vrij klein, iets ovaal, goed gesloten, naar voren gericht.

Staart: krachtig, hoog aangezet, verhoudingsgewijs kort, dicht behaard. Wordt opgerold gedragen, bij voorkeur boven het midden van de rug.

Vacht: dicht, weelderig, stug en zonder krullen. Op het hoofd en de voorkant van de benen kort en dicht aanliggend, het langst in de hals, de achterkant van de voorbenen en de dijbenen en op de staart. De vacht bestaat uit lange, uitstaande rechte dekharen en een rijkelijke ondervacht.

Kleur: donker- of lichtgrijs met zwarte uiteinden aan de lange bovenvacht, lichter op de borst, buik en benen, op de onderkant van de staart, onder de staartwortel en rond de hals (kraag). De oren en de voorste delen van de voorsnuit moeten donker zijn (donker masker).

Schofthoogte: voor een reu ongeveer 52 cm, voor een teef 49 cm.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog