ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.501 bezoekers 209 leden Log in

honden: Bedlington terrier


BEDLINGTON TERRIER

Land van herkomst: Engeland


  Korte geschiedenis van het ras

De Bedlington Terrier stamt van van een kruising van honden van het zogenoemde Lurcher-type met oude, ruigharige, kortbenige terriers. Dit leidde tot de Torhbury Terrier, die zich vervolgens ontwikkelde tot zowel de Dandie Dinmont Terrier als de Bedlington Terrier. Het ras werd gebruikt als waakhond en als jager op schadelijke dieren, alsmede voor allerlei soorten jacht, drijfjacht en hondenrennen. De Bedlington Terrier verscheen in 1871 voor het eerst op een tentoonstelling. Rond de eeuwwisseling werd de Whippet in het ras gekruist, waardoor het uiterlijk en temperament veranderde. De Bedlington Terrier is geen typische terrier en kan uiterlijk niet vergeleken worden met de andere terrierrassen. Hij heeft een aangenaam temperament, is moedig en ietwat terughoudend tegen vreemden.

  Rasbeschrijving

De Bedlington Terrier is een gracieuze, lenige en gespierde hond, levendig en met een goed zelfvertrouwen.

Hoofd: smal, diep, gerond, bedekt met een zijdezacht kapje op de kruin. Geen stop. Een zwarte of bruine neusspiegel, afhankelijk van de vachtkleur. Droge lippen.

Ogen: klein, diepliggen, driehoekig. Donker bij blauwe honden, amberkleurig bij blauw/rode en licht hazelnootkleurig bij lever- of zandkleurige honden.

Oren: middelgroot, langwerpig, laag aangezet, hangen dicht tegen de wangen, bedekt met kort, fijn haar en een franje aan de punt.

Gebit: tang- of schaargebit.

Hals: lang, toelopend en diep aan de basis. Het hoofd moet hoog gedragen worden.

Lichaam: gespierd, lenig. Diepe borstkas, vrij breed met platte ribben. De rug loopt in een natuurlijk welving over de lenenpartij, markant opgetrokken buiklijn. Het lichaam moet iets rechthoekig zijn.

Ledematen: de voorbenen zijn recht en breder bij de borst dan bij de voeten, de schouders liggen goed naar achteren. De acherhand is gespierd, de lendenen gewelfd. De achterbenen lijken langer dan de voorbenen, de sprong is laag aangezet, achterbenen evenwijdig aan elkaar.

Voeten: lang, goed gesloten (hazevoeten), dikke voetzolen.

Staart: van middelmatige lengte, gracieus gebogen, mag nooit over de rug worden gedragen.

Gangwerk: trippelend, licht, lenig, licht rollend in snelle galop.

Vacht: zeer kenmerkend. Dik van struktuur, moet goed van het lichaam afstaan, zacht, met een duidelijke neiging tot krullen, vooral op het hoofd.

Kleur: blauw, lever- of zandkleurig met of zonder tan-aftekening.

Schofthoogte: ongeveer 41 cm met een lichte schommeling naar boven of beneden.

Gewicht: ca. 8,2 tot 10,4 kilo.

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog