ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.385.198 bezoekers 209 leden Log in

honden: Maltezer


MALTEZER

Land van herkomst: het centrale Middellandse Zeegebied


 

  Korte geschiedenis van het ras

De Maltezer is de oudste Europese dwerghond. Hij wordt reeds in 200 v.Chr. beschreven onder de naam Canis Melitaeus. De F.C.I. neemt als land van oorsprong het eiland Malta en is hierin vrij zeker juist. Echter, de hond kan ook zijn oorsprong hebben gevonden op het eiland Melita of tegenwoordig Meleda in de Adriatische Zee. In de zeventiende en achttiende eeuw werd de hond tot zo kleine afmetingen gefokt, dat zijn levenskracht en reproduktievermogen sterk beinvloed werden, maar door het inkruisen van andere dwerghonden is men erin geslaagd het ras te reconstrueren. De Maltezer is, met zijn weelderige witte vacht, een bijzonder mooie hond, innemend, toegewijd en aangenaam. Hij is overal ter wereld een gewaardeerde gezelschapshond en tentoonstellingshond.

  Rasbeschrijving

De Maltezer is buitengewoon elegant en opvallend.

Hoofd: middelgroot, de voorsnuit is even lang als de schedel, platte bovenschedel, licht geronde schedel, onopvallende achterhoofdsknobbel. Goed gevulde voorsnuit, uitgesproken stop, neusrug en profiel van de bovenschedel zijn evenwijdig, zwarte neusspiegel. Droge, goed gepigmenteerde lippen.

Ogen: groot, donkerbruin met zwarte oogranden, levendige uitdrukking.

Oren: hoog aangezet, breed bij de aanzet, driehoekig, lang, dicht tegen het hoofd hangend.

Gebit: schaar- of tanggebit.

Hals: de lengte moet gelijk zijn aan de helft van de schofthoogte, droog. Licht gewelfde nek. Het hoofd moet trots gedragen worden.

Lichaam: rechthoekig, goede hoeking van schouder en opperarm, goed ontwikkelde borstkas, licht opgetrokken buiklijn. Uitgesproken schoft, rechte rug, goed ontwikkelde croupe en lendenen.

Ledematen: rechte, evenwijdige voorbenen, betrekkelijk krachtige botten. Goede hoeking van achterbenen, goed van spieren voorzien.

Voeten: rond, krachtig, met goed gewelfde tenen, zwarte voetzolen klauwen. Lang haar, ook tussen de tenen.

Gangwerk: wijd uitgrijpende passen, moet de indruk geven te rollen.

Staart: wordt in een boog over de rug gedragen, zodat de punt de rug bij de lendenen raakt.

Vacht: zeer weelderig en zonder onderhaar, lang, zijdezacht en glanzend. Moet over de rug, van neus naar staart, in een regelmatige scheiding vallen.

Kleur: wit, maar een nuance van ivoor is toegestaan.

Schofthoogte: reu 21-25 cm, teef 20-23 cm.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog