ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.502 bezoekers 209 leden Log in

honden: Skye Terrier


SKYE TERRIER

Land van herkomst: Engeland

Korte geschiedenis van het ras:

De Skye Terrier moet een effectieve bestrijder van schadelijke dieren zijn. In zijn stamboom bevinden zich de zogenoemde Highland Terriers, die zowel op het vasteland als op de Hebriden voorkwamen. Een variant daarvan ontwikkelde zich op het eiland Skye. Deze kreeg een heel bijzonder uiterlijk met een langgerekt lichaam en een lange vacht. Toen de belangstelling voor hondententoonstellingen werkelijk op kwam zetten, begon met een extreem lange hond met een overvloedige vacht te fokken. Vanaf ca. 1870  begon men verschillende Schotse Terriers te onderscheiden, en de Engelse Kennel Club bepaalde dat de Westschotse variant Skye Terrier moest heten. Hij behoort tot de wat aantal betreft kleine terrierrassen, maar valt door zijn spectaculaire uiterlijk op in de terriergroep. Het ras staat bekend als scherpzinnige eenmanshond.

Rasbeschrijving:

De Skye Terrier is een langgerekte, laagbenige hond met een overvloedige vacht. Het lichaam is twee keer zo lang als de schofthoogte.

Hoofd: lang en krachtig. De schedel is matig breed. Matige stop, krachtige voorsnuit, zwarte neusspiegel.

Ogen: liefst donkerbruin, middelgroot, dicht bij elkaar geplaatst, expressief.

Oren: rechtopstaand of hangend. Rechtopstaande oren moeten klein zijn en van een sierlijke bevedering voorzien. De hangende oren zijn groter, hangen recht naar beneden en liggen vlak tegen de hals.

Gebit: schaargebit.

Hals: lang, licht gewelfd.

Lichaam: lang en laag, met een rechte rug. Ovale, diepe en lange borstkas, korte lendenpartij.

Ledematen: brede schouders, goed naar achteren geplaatst, diepe borstkast, korte gespierde voorbenen. Goed gehoekte achterbenen, krachtig en gespierd, kort, evenwijdig, zonder Hubertusklauwen.

Voeten: naar voren gericht, dikke voetzolen.

Staart: wordt in stilstand met het bovenste gedeelte hangend en het onderste gedeelte licht naar boven gebogen gedragen. In actie wordt de staart in het verlengde van de ruglijn gedragen. Hij dient sierlijk bevederd te zijn.

Gangwerk: vrij, energie en moeiteloos en geeft een vloeiende indruk.

Vacht: dubbel, kort, dich, zacht en wollig onderhaar en lang, hard, recht en glad dekhaar, vrij van krullen. De vacht op het hoofd is korter maar bedekt het voorhoofd en de ogen. De vachtmassa op het hoofd dient de hoofdbelijning en de vorm van de oren te benadrukken.

Kleur: zwart, donker of licht grijs, fawn, roomkleurig, altijd met zwarte aftekening, lichter onderhaar.

Schofthoogte: ideale hoogte 25-26 cm, lengte van neus naar staartpunt 103 cm. De teef is iets kleiner met dezelfde verhoudingen.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog