ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.100 bezoekers 209 leden Log in

honden: Schotse Terrier


SCHOTSE TERRIER

Land van herkomst: Engeland

Korte geschiedenis van het ras:

De Schotse Terrier is een van de verschillende typen laagbenige, ruigharige terriers die zich plaatselijk in de Schotse Hooglanden ontwikkelden. Net als de meeste laagbenige terriers werd hij als aardhond bij de jacht gebruikt, maar ook als bestrijder van ratten en andere schadelijke dieren. In het midden van de negentiende eeuw kreeg het ras de naam Aberdeen Terrier, maar dit veranderde na verloop van tijd. Na een levendige campagne, waarbij beweerd werd dat de Schot het enige, echte Schotse terrierras was, kreeg het in 1880 zijn uiteindelijke erkenning en een eigen rasbeschrijving. De oorspronkelijke kleur was licht, of donker gestroomd. De zwarte kleur is later ontstaan.

Rasbeschrijving:

De Schotse Terrier is een compacte hond, die net groot genoeg is om in een hol te verdwijnen. Hij is zelfbewust, dapper, waardig en een zeer plezierige gezelschapshond.

Hoofd: langgerekt en groot in verhouding tot het formaat van de hond. De schedel is bijna vlak en de wangen glad, de voorsnuit is krachtig en diep. Schedel en voorsnuit dienen even lang te zijn, uitgesproken stop, grote neusspiegel.

Ogen: amandelvormig, diepliggend en donker, goed uit elkaar geplaatst.

Oren: keurig, dun, spits en rechtopstaand, niet dicht bij elkaar geplaatst.

Gebit: schaargebit.

Hals: van matige lengte en gespierd.

Lichaam: diepe borstkas met goed gewelfde ribben, goed ontwikkelde achterste ribben. Korte en zeer gespierde rug. Rechte bovenbelijning, diepe en gespierde lendenpartij.

Ledematen: lange, goed naar achteren geplaatste schouders, uitgesproken borstbeen, rechte voorbenen met krachtige botten. Brede borstkas, geen losheid in de ellebogen. Krachtige achterhand met brede, goed bespierde dijbenen. Goed gehoekt in knie- en spronggewricht. Lage, sterke sprongen.

Voeten: groot, goed gewelfd met krachtige voetzolen. De voorvoeten zijn groter dan de achtervoeten.

Staart: matig lang, rechtop of in een lichte boog gedragen.

Gangwerk: vrij, met veel stuwkracht.

Vacht:  kort, dicht en zacht onderhaar en hard, stug en dicht dekhaar.

Kleur: zwart, tarwekleurig of gestroomd in alle tinten.

Schofthoogte: 25-28 cm

Gewicht: 8,6-10,4 kilo.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog