ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.103 bezoekers 209 leden Log in

katten: Tokanees


SOKOKE

Land van herkomst: Kenya

Korte geschiedenis van het ras:

De Sokoke stamt uit het Sokokewoud in Kenya. Sokokes leefden daar decennia lang voordat ze ontdekt werden. Jeni Slater woonde samen met haar man David bij het Sokokewoud. Op een dag stoorde haar tuinman blijkbaar een wilde kat die haar jongen aan het zogen was. Jeni besloot een katertje en een poesje in haar gezin op te nemen. De twee katjes groeiden voorspoedig op en omdat ze zo jong waren, wenden ze al snel aan het leven van een huiskat. Op een dag kwam er een dierenarts bij Jeni die vertelde dat hij dit soort katten regelmatig in het Sokokewoud was tegengekomen en dat hij tevergeefs verschillende keren had geprobeerd er een te vangen. Volgens hem werden ze witschouderkatten genoemd en leefden ze in bomen. Jeni werd hierdoor in haar vermoeden bevestigd dat ze in het bezit was van heel bijzondere katten en besloot ze te gaan fokken. In 1983 werd het ras erkend als experimenteel kattenras onder de naam Afrikaanse Korthaarkat. In 1992 kreeg het ras uiteindelijk officieel erkenning en kreeg het de naam die wij nu kennen Sokoke.

Rasbeschrijving:

Kop: wigvormig, klein in verhouding tot het lichaam. Vrijwel rechte neus en een stevige kin.

Ogen: ovaal tot amandelvormig, expressieve uitdrukking, wijd uit elkaar geplaatst.

Oren: middelgroot met afgeronde toppen.

Lichaam: middelgroot, lang, slank en gespierd met een goed ontwikkelde borst. De poten zijn lang en slank met ovale voetjes, de achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Door de zware bottenstructuur is de kant naar verhouding tot zijn grootte vrij zwaar.

Staart: gemiddeld van lengte, loopt naar het einde smaller toe.

Vacht: erg kort en glanzend, ligt vlak tegen het lichaam. Een ondervacht is slechts in beperkte mate aanwezig of ontbreekt helemaal.

Kleur: blotched tabby, ofwel, gemarmerd patroon. Altijd zwart met een grijze tot warm goudbruine ondergrond. De ogen zijn amberkleurig tot lichtgroen.

Karakter:

Sokokes hebben generaties lang voor zichzelf gezorgd, maar ze kunnen buitengewoon goed aan een leven als huiskat wennen. Ze blijven hun waardigheid en onafhankelijkheid in bepaalde mate houden. Ze zijn intelligent, speels en actief. Ze vertoeven graag buitenshuis. Ze kunnen goed zwemmen, en velen willen nog wel eens een duik in het water nemen om een vis te verschalken. Ze houden van het gezelschap van mensen, andere katten en honden.

Verzorging:

U kunt de vacht eens per week borstelen en vervolgens met een zeemleren lap nawrijven.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl)

Omhoog