ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

katten: Oosterse korthaar


OOSTERSE KORTHAAR

Land van herkomst: Verre Oosten

Korte geschiedenis van het ras:

De Oosterse Korthaar is het resultaat van kuisingen van Siamezen met gewone rasloze huiskatten en andere rassen. Rond 1950 ontstond bij verschillende fokkers de wens een Siamees te fokken zonder de voor de Siamees zo typerende points. Voor dit doel werden onder meer gewone huiskatten, maar ook Abessijnen ingekruist. De allereerste Oosterse Korthaarkatten waren Havana's, maar later zijn er ontelbaar veel kleuren bijgekomen.

Rasbeschrijving:

Kop: wigvormig en dient met de schuingeplaatse oren een perfecte driehoek te vormen. De kin mag niet al te geprononceerd zijn, maar ook zeker niet terugvallen, want dan lijkt het alsof de kat in het geheel geen kin heeft.De neus is lang en de neusrug vertoont geen stop.

Ogen: amandelvormig, iets schuin geplaatst met een levendige, expressieve uitdrukking.

Oren: groot, schuingeplaatst.

Lichaam: middelgroot met een slanke bouw en een fijne bottenstructuur. De kat moet een lenige, sierlijke en elegante indruk maken en mag nergens grofheid vertonen. De achterhand staat hoger dan de voorhand en de poten zijn slank, lang en hebben een fijne bottenstructuur. De voetjes zijn ovaal.

Staart: lang en ovaal, dun en loopt naar het einde smaller toe.

Vacht: zijdezacht, kort en fijn van structuur. Betrekkelijk weinig ondervacht.

Kleur: Mag in ontelbare kleuren en patronen gefokt worden met uitzondering van: himalaypatroon. Bekendste effen kleuren zijn: havana, ebony, rood, creme, cinnamon, fawn, lavendel en blauw. Vier tabbypatronen: blotched, mackerel, spotted en ticked., torties: zwart, blauw, chocolate of lilac met roodgetinte vlekjes. Particolours: combinaties met alle mogelijke kleuren of patronen. De ogen behoren groen te zijn.

Karakter:

Vergelijkbaar met het karakter van de Siamees. Ze kunnen prima opschieten met andere katten en honden. Ook met kinderen gaan ze erg goed om. Ze zijn sociaal ingesteld, kan niet hele dagen alleen zijn. Ze zijn aanhankelijk en worden graag geaaid en geknuffeld. Ze zijn erg speels en blijven dit tot op hoge leeftijd. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling en zullen visite grondig inspecteren en geaaid willen worden. Ze zijn erg nieuwsgierig. Het zijn ideale katten voor mensen die een extraverte, aanhankelijke en speelse kat kunnen waarderen en gecharmeerd zijn van het elegante en slanke uiterlijk.

Verzorging:

Deze kat heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. De vacht wordt niet snel vuil en het is meestal voldoende de vacht 1 x per week te borstelen met een zachte borstel.

 

 

(bron: www.dieren-rassen.nl)

Omhoog