ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.530 bezoekers 209 leden Log in

honden: West higland white terrier


WEST HIGLAND WHITE TERRIER

 

Land van herkomst: Engeland


  Korte geschiedenis van het ras

In de negentiende eeuw kwamen in Schotland verschillende soorten laagbenige, ruwharige terriers voor. Ze waren robuust en niet kleinzerig en uitstekende bestrijders van schadelijke dieren. In sommige worpen werden af en toe witte pups geboren. Deze werden gewoonlijk om het leven gebracht, omdat men van mening was dat ze minder sterk waren en minder goede jachteigenschappen hadden dan hun gekleurde broertjes en zusjes. Er waren echter ook fokkers die zich inzetten voor de kleine, witte terriervarieteiten en op het eiland Skye kwamen al sinds het begin van de achttiende eeuw geheel witte terrierstammen voor. De witte terrier werd bekend door kolonel Malcolm uit Poltalloch in Schotland. Hij begon zijn honden aan het begin van de vorige eeuw tentoon te stellen. Zijn honden en een langharige, witte varieteit, die Roseneath Terrier werd genoemd, legden de basis voor de hedendaagse Westie.

  Rasbeschrijving

De West Highland White Terrier is een kleine, robuuste en sportieve terrier met een groot zelfvertrouwen en een ondeugende uitstraling.

Hoofd: de schedel is licht gewelfd en versmalt zeer zwak van de oren naar de ogen. De afstand van de achterhoofdsknobbel tot de ogen moet iets groter zijn dan de lengte van de snuit. Het hoofd wordt bijna in een rechte hoek ten opzichte van de hals gedragen. Duidelijke stop en wenkbrauwbogen. Krachtige kaken, zwarte neusspiegel.

Ogen: goed uit elkaar geplaatst, middelmatig groot, donker en diepliggend, doordringende blik.

Oren: klein, rechtopstaand, eindigend in een punt. De vacht op de oren is kort en zacht.

Gebit: schaargebit, tanggebit wordt toegestaan.

Hals: relatief lang en gespierd, wordt grover naar de basis toe.

Lichaam: compact, met een rechte rug, korte lendenpartij, diepe borstkas, goed gewelfde ribben.

Ledematen: goed naar achteren geplaatste schouders, tamelijk rechte opperarm. Korte, gespierde rechte en goed behaarde voorbenen. Krachtige, gespierde en brede achterhand. Goed bespierd dijen, goede hoeking van knie- en spronggewricht, lage sprongen. De hond mag staande niet te veel grond beslaan.

Voeten: klein, rond, krachtig, met dikke voetzolen, goed behaard. Voetzolen en nagels liefst zwart.

Staart: 13-16 cm lang, rechtop gedragen, goed behaard.

Vacht: dubbel ca 5 cm lang, hard dekhaar, zacht onderhaar.

Kleur: wit.

Schofthoogte: ca. 28 cm.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog