ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.529 bezoekers 209 leden Log in

honden: Dandie dinmont terrier


DANDIE DINMONT TERRIER

Land van herkomst: Engeland

  Korte geschiedenis van het ras

De Dandie Dinmont Terrier is als rastype constant gebleven sinds het einde van de zeventiende eeuw. Hij heeft zijn naam te danken aan Dandie Dinmont, een van de personages in Sir Walter Scott's roman Guy Mannering. Voor de beschrijving van de hond in de roman stonden kleine, ruigharige jachtterriers model. Het boek werd destijds een bestseller en de Dandie Dinmont Terrier werd ongelooflijk populair, hetgeen leidde tot een verarming van het ras. Men is er echter in geslaagd het ras te reconstrueren. Door zijn bijzondere uiterlijk, onderscheidt de Dandie Dinmont Terrier zich van de overige terrierrassen.

  Rasbeschrijving

De DandieDinmont Terrier is een sportieve, zelfstandige, vastberaden, eigenwijze en toegewijde hond.

Hoofd: is heel kenmerkend voor het ras. Het moet sterk en krachtig zijn en in verhouding met het lichaam. Goed ontwikkelde kaken, het voorhoofd goed gewelfd, de voorsnuit in verhouding 3:5 ten opzichte van de schedel. Het hoofd moet bedekt zijn met zijdezacht haar. De neusrug heeft een driehoekige, gladde plek, de neusspiegel is zwart.

Ogen: laag geplaatst, donker, groot, helder, vol en rond, maar niet vooruitspringend.

Oren: laag en ver naar achteren aangezet, wijd uit elkaar geplaatst, hangend, breed aan de basis en smal toelopend tot een zachte punt, lengte 7-10 cm. De vachtkleur op de oren moet in harmonie zijn met de kleur van het lichaam.

Gebit: schaargebit.

Hals: zeer gespierd en sterk.

Lichaam: lang, sterk en lenig. Goed ontwikkelde, vrij lange borstkas met een boog naar beneden bij de schouderpartij en een soortgelijke boog omhoog bij de lendenen.

Ledematen: goed naar achteren geplaatste schouders, korte voorbenen, wijd uit elkaar, goed bespierd en met goede botten. Achterbenen iets langer dan de voorbenen, nogal ver uit elkaar staand, echter op natuurlijke wijze. Krachtige dijbenen, goed gehoekte kniegewrichten en een lage sprong.

Voeten: rond met dikke voetzolen, achtervoeten kleiner dan de voorvoeten.

Staart: vrij kort, 20-25 cm, wordt sabelvormig of iets boven de ruglijn gedragen.

Vacht: heel kenmerkend voor het ras. Dubbel met zacht onderhaar en harder dekhaar, de structuur voelt bros aan. Ca. 5 cm bevedering aan de voorbenen, staart rijkelijk behaard. Het hoofd rijkelijk behaard met een zogeheten kuif of topknot.

Kleur: twee kleuren komen voor, pepper of mustard. De pepperkleur is donker blauwzwart tot licht zilvergrijs met een weelderig zilverwitte kuif, De mustardkleur is roodbruin tot bleek fawn met een weelderige roomwitte kuif.

Gewicht: 8-11 kilo.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog