ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

honden: Cesky terrier


CESKY TERRIER

Land van herkomst: Tsjechie/Slowakije


  Korte geschiedenis van het ras

De Cesky Terrier is een vrij nieuw ras. Het ontstond pas in 1950 door een combinatie van een Schotse Terrier en een Sealyham Terrier. Het initiatief tot het creeren van het ras werd genomen door de Tsjechische geneticus Franticek Horak. De bedoeling was om de perfecte bestrijder van schakelijke dieren te krijgen. Door uitermate geavanceerde fokwerkzaamheden werd het ras in 1963 door het FCI als ras erkend. Het ras is dus Tsjechisch maar bestaat uit louter Engelse componenten.

  Rasbeschrijving

De Cesky Terrier is een beweeglijke, snelle hond met een groot uithoudingsvermogen.

Hoofd: relatief lang, niet te brede schedel, uitgesproken stop, licht aflopend voorhoofd, weinig ontwikkelde voorhoofdsgroef en achterhoofdsknobbel. Het hoofd doet denken aan een stompe, lange, maar niet te brede wig. De neusspiegel is zwart bij grijsblauwe, leverkleurig bij lichtbruine honden.

Ogen: groot, vrij diepliggend, bij grijsblauwe honden bruin, bij lichtbruine honden, geel.

Oren: middelgroot, hangend en vrij hoog aangezet. Ze moeten dicht tegen de wangen aanhangen.

Gebit: schaar- of tanggebit.

Hals: middelmatig lang, gebogen, sterk, tamelijk lossen keelhuid.

Lichaam: middelmatig lang, rechte rug, borstkas middelmatig diep, goed gewelfde ribben. De borstomvang gemeten achter de voorbenen bedraagt 40-45 cm. De afstand van de achterste ribben tot het heupbeen is vrij groot, de buiklijn licht opgetrokken. De lendenpartij is gespierd, relatief lang en licht gewelfd, de croupe licht aflopend.

Ledematen: gespierde schouders, goed naar achteren geplaatst, rechte voorbenen, normale botten, gespierde dijbenen, lage sprongen, goed gehoekte achterbenen.

Voeten: grote, goed gewelfde tenen en voetzolen. Achtervoeten kleiner dan de voorvoeten.

Staart: 18-20 cm lang, krachtig, niet te laag aangezet, in rust naar beneden hangend, in actie sabelvormig, horizontaal of hoog gedragen.

Gangwerk: vrij, licht en met groot uithoudingsvermogen.

Vacht: de vacht wordt geschoren. Baard en uitgesproken wenkbrauwen dienen aanwezig te zijn. Op de borstkas, buik en benen mag het haar niet worden geschoren. De overgang van geschoren naar ongeschoren haar dient gelijkmatig te zijn. De vacht moet dik zijn en glanzen als zijde.

Kleur: grijsblauw, lichtbruin. Gele, grijs of witte tinten op bepaalde delen van het lichaam toegestaan.

Schofthoogte: 27-35 cm.

Gewicht: 6,0 - 9,0 kilo.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog