ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.130 bezoekers 209 leden Log in

katten: Manx


MANX

Land van herkomst: Groot-Brittannie

Korte geschiedenis van het ras:

De Manx is een eeuwenoud, op een natuurlijke manier tot stand gekomen ras dat vandaag de dag nog steeds op het Isle of Man in zijn funktie als muizenvanger en geliefd huisdier door de boerenbevolking gehouden wordt. De wortels van het ras liggen op het Britse Isle of Man dat in de Ierse Zee ligt. Naar alle waarschijnlijkheid is daar ongeveer vier eeuwen geleden een spontane mutatie opgetreden die resulteerde in de geboorte van een staartloze kitten. Deze kitten groeide op en heeft zich kunnen voortplanten, zodat er langzaam maar zeker steeds meer staartloze katten op het eiland geboren werden. Gezien de geisoleerde ligging van het eiland waren er op den duur meer staartloze katten dat katten met een staart. Het bestaan van deze katten bleef niet onopgemerkt. Melding van import werden reeds in 1830 gemaakt, en op kattententoonstellingen in de Verenigde Staten en op het Europese vasteland werden omstreeks 1890 al Manxen uitgebracht. Het ras heeft op het Isle of Man nog steeds een officieel beschermde status. In de rest van de wereld wordt deze kat als een curiositeit beschouwd.

Rasbeschrijving:

Kop: rond, met een glooiende neuslijn.

Ogen: groot en rond.

Oren: niet te hoog aangezet, breed en open aan de basis, ze staan wat naar buiten gedraaid.

Lichaam: stevige, middelgrote kat met een goed bottenstelsel die een ronde en compacte indruk maakt. De achterpoten zijn duidelijk langer dan de voorpoten, zodat de rug een oplopende lijn vertoont. De poten zijn gespierd.

Staart: Er zijn vijf verschillende staartlengten bekend: de compleet staartloze wordt rumpy genoemd, de rumbpy-riser is een kat die niet meer dan drie heiligbeenwervels heeft maar ook geen staartwervels, de stumpy heeft een kort stompstaartje, de longie is een kat met een incomplete, verkorte staart, de tailed is een Manx met een volledige staart.

Vacht: er worden twee verschillende vachten erkend nl. de korthaar en de halflanghaar. De kortharige heeft een dubbele vacht die heel zacht aanvoelt doordat de zachte, korte ondervacht de middellange dekvacht opstuwt.

Kleur: ze worden alleen gefokt in natuurlijke boerenkattenkleuren, dus kleuren zoals die ook voorkomen bij normale Europese huiskatten. Veelvoorkomende kleuren zijn: rood, zwart, blauw, eventueel in tabbypatroon, en met witte aftekeningen of geheel wit. De oogkleur is bij de Manx van ondergeschikt belang, geel, groen en tinen geelgroen komen voor, maar witte katten kunnen ook blauwogig of odd-eyed zijn.

Karakter:

Manxen stralen een bepaalde rust uit. Het zijn over het algemeen aanhankelijke katten die het met andere katten en honden, maar ook met mensen en kinderen, goed kunnen vinden, al hebben sommigen de neiging zich aan een bepaalde persoon binnen het gezin in het bijzonder te hechten. Manxen zijn ondanks hun rustige en evenwichtige karakter bijzonder speels en blijven dit tot op hoge leeftijd. Manxen zijn relatief gezonde katten die met een goede verzorging een hoge leeftijd kunnen bereiken.

Verzorging:

De vacht heeft niet veel verzorging nodig. Het is voldoende om de kat regelmatig te borstelen en daarna de vacht lichtjes door te kammen met een grove kam. Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen, maar wees hiermee voorzichtig omdat u hiermee ook de vacht zou kunnen beschadigen.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl )

Omhoog