ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.097 bezoekers 209 leden Log in

katten: Burmees


BURMEES

Land van herkomst: Thailand

Korte geschiedenis van het ras:

Over de precieze oorsprong van de Burmees valt niets met zekerheid te zeggen. In elk geval werd in oude Thaise manuscripten van ruim voor het jaar 1700 al melding gemaakt van een kattenras dat opviel door zijn glanzende bruine vacht. Het ras werd Supalak of Thon Daeng genoemd en naar alle waarschijnlijkheid zijn deze katten de voorlopers van de Burmees geweest. De eerste bruine kat werd in 1930 door Dr. Joseph C. Thompson uit Rangoon naar San Francisco gehaald. Hij noemde deze kat Wong Mau. Wong Mau werd gepaard aan een Siamese kater. In het nest bevond zich een bruin katertje, dat weer gepaard werd aan zijn moeder.Geinteresseerden stelden een fokprogramma op om het type en de kleur van de moederkat vast te leggen. Men importeerde nog een aantal katten met het Burmese uiterlijk, maar om al te zware inteelt te voorkomen werden hier en daar ook weer Siamese katten in het fokprogramma ingezet. Hoewel de eerste Burmezen bruin waren werden al spoedig ook chocolate, blauwe en lilac geboren.

Rasbeschrijving:

Kop: enigszins wigvormig met afgeronde vormen en een krachtige brede onderkaak en kin. De neusrug vertoont een duidelijke stop.

Ogen: groot en staan wijd uit elkaar. De onderkant van het oog loopt rond, terwijl de bovenkant een rechte lijn volgt.

Oren: middelgroot, naar voren gericht, wijd uit elkaar geplaatst en breed aan de basis, met een afgeronde top.

Lichaam: middelgroot, gespierd en krachtig, een rechte rug en een stevige borst. De poten zijn slank met ovale voetjes.

Staart: taps toelopend, gemiddelde lengte en een afgeronde top.

Vacht: korte, dicht aanliggende vacht met weinig tot geen ondervacht, De structuur van het haar is fijn en zijdeachtig. Vacht heeft een mooie, diepe glans.

Kleur: de vachtkleur is in nuances die bij geen enkel ander ras voorkomt. De onderkant van het lichaam is altijd lichter dan de rug en de poten, en de overgang tussen de kleurnuances verloopt vloeiend.. Het gezicht en de oren mogen contrasteren qua kleur, maar markeringen, witte haren en strepen in de vacht zijn niet toegestaan. Vachtkleuren die voorkomen zijn: chocolate, blauw, bruin, lilad, rood, creme en cinnamon. Eveneens in bruin, blauw, chocolate en lilac tortie.

Karakter:

De Burmees heeft een opvallend lieve en aanhankelijke aard. Ze houden van gezelschap en zijn daarbij ook nog eens ontzettend nieuwsgierig. De meesten lopen hun huisgenoten de hele dag na en liggen het liefst op schoot of bovenop de krant die u aan het lezen bent. Contact met mensen is voor deze katten dan ook heel belangrijk. Ze hebben een sociale instelling. De omgang met honden is over het algemeen goed, ze hebben een zacht en aangenaam stemgeluid en zijn verre van luidruchtig. Ze zijn tevens actief en speels tot op hoge leeftijd, ze staan bekend om hun intelligentie en kunnen behoorlijk koppig en eigenwijs zijn.

Verzorging:

De vachtverzorging neemt niet veel tijd in beslag. Geregeld een borstelbeurt met een zachte borstel, blijft de vacht glanzend. Nu en dan de nagels knippen.

 

(Bron: www.dieren-rassen.nl)

Omhoog