ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

Katten: Exotic


EXOTIC

Land van herkomst: Verenigde Staten

Korte geschiedenis van het ras:

De Exotic is de kortharige variant van de Perzische kat. De eerste Exotic zag nog niet zo lang geleden in de Verenigde Staten het levenslicht. Bij een kattenliefhebber die zowel American Shorthairs als Perzen hield, dekte een American Shorthairkater een Perzische Langhaarpoes, die daarop kittens wierp die onmiskenbaar van een Perzisch type waren, maar de kortharige vacht van hun vader geerfd hadden. Het bestaan van deze kittens bleef geen geheim en omdat iedereen ze zo mooi vond, werd besloten een fokprogramma op te zetten om de kortharige vacht in het Perzische type vast te leggen. Hierbij werden niet alleen Perzen en American Shorthairs betrokken, maar ook Burmezen. Tegenwoordig zijn alleen paringen tussen Exotics en Perzen gebruikelijk, omdat het in wezen katten van hetzelfde ras zijn met dezelfde rasstandaard, met uitzondering van de vachtlengte. Het streven was en is immers gericht om een kortharige Pers te fokken.

Rasbeschrijving:

Kop: rond, massief en goed geproportioneerd, met een brede schedel en volle wangen. Het voorhoofd is mooi gewelfd en de korte, zeer brede neus heeft een duidelijke stop. De bovenkant van de neusspiegel dient op een horizontale lijn te liggen met de onderste oogleden. De stop moet ter hoogte van het midden van de ogen liggen. De Exotic heeft stevige, brede kaken en een stevige kin. Vanaf de zijkanten bekeken horen de kin, de top van de neus en het voorhoofd in een rechte verticale lijn te liggen.

Ogen: groot, rond, staan wijd uit elkaar en behoren stralend en vol uitdrukking te zijn. De oogkleur is afhankelijk van de vachtkleur, koperkleurig of donkeroranje, groen of blauw, maar ook odd-eyed komt voor. De oogkleur moet zo zuiver mogelijk zijn.

Oren: klein, breed aan de basis en afgerond met in elk oor een vol oorpluimpje. Wijd uit elkaar staand, laag op de schedel geplaatst.

Gebit: schaargebit, liefst volledig.

Lichaam: middelgroot tot groot formaat met een stevige bottenstructuur. Het lichaam is compact, met een brede borst, gespierde schouders, een gespierde rug en een korte, krachtige nek. De poten zijn kort en stevig, en de voeten zijn groot en rond.

Staart: kort, staat in goede verhouding tot het lichaam en heeft een enigszins afgeronde punt.

Vacht: zacht en dicht, staat enigszins van het lichaam af, het haar is net iets langer dan dat van de Britse Korthaar.

Kleur: effen kleur: zwart, blauw, rood, creme, chocolate en lilac, oranje ogen, de effen witte mogen ook blauwogig of odd-eyed zijn. De gekleurde exemplaren mogen geen witte aftekening hebben en bij voorkeur geen witte haartjes in de vacht, elke afzonderlijke haar behoort vanaf de wortel tot in de punt zo veel mogelijk dezelfde kleur te hebben, maar in de praktijk is het haar wat lichter aan de wortel.

 Parti-colours, dit zijn gekleurde katten met wit en deze zijn er in verschillende varieteiten, die alle hun eigen benaming hebben, afhankelijk van de aftekening en de hoeveelheid wit in de vacht. Vans zijn Exotics die overwegend wit zijn en twee gekleurde kopvlekken hebben en een gekleurde staart. Harlekijnen lijken veel op vans, maar hebben ook op het lichaam een vlek of enkele vlekken.

De Bicolour heeft altijd een effen gekleurde vacht en het wit beslaat niet meer dan eenderde van het lichaam. De aftekeningen liefst zo symmetrisch mogelijk, bij voorkeur een omgekeerde V op het voorhoofd. Voor Tricolours gelden dezelfde regels als voor bicolours, echter deze heeft naast het wit twee kleuren in plaats van een kleur, deze twee kleuren moeten flinke vlekken vormen die niet in elkaar overlopen. Als de hoofdkleur van de tricolour zwart is, wordt deze ook wel zwart schildpad met wit genoemd, basiskleur blauw dan blauw schildpad met wit.

Katten die verschillende kleuren vlekjes in de vacht hebben maar geen witte aftekeningen, worden schildpadkatten of torties genoemd.. De vlekjes bij deze katten moeten erg klein zijn en zo veel mogelijk in elkaar overvloeien, wat een heel apart, gemeleerd effect geeft. De basiskleur van de torties is altijd zwart, of een afleiding daarvan zoals blauw, chocolate en lilac. Wanneer de basiskleur zwart is zijn de overige aftekeningen rood, bij de andere kleuren zijn de vlekjes licht cremekleurig. Schildpadkatten met een zilverwitte ondervacht worden smoke genoemd.

Er zijn vier verschillende tabbypatronen, te weten het getickte, gestreepte, gevlekte en gemarmerde patroon. Tabby's komen onder andere voor in zwart, rood, creme, blauw, chocolate en lilac. De tabbytekeningen moeten zo duidelijk mogelijk zijn.  Er zijn ook tortietabby's, deze katten hebben zowel een schildpadtekening als een tabbypatroon en zijn bijna altijd van het vrouwelijke geslacht.

Colourpoints, bij Exotics met gekleurde points behoort het contrast tussen de points en de lichaamskleur zo duidelijk mogelijk te zijn. Colourpoints worden in alle kleuren gefokt.

Zilver, katten met een zilverwitte ondervacht zijn onder meer zilvertabby's, cameo's, chincilla's en smokes.

Karakter:

Exotics zijn rustige, gezeglijke dieren met een evenwichtig karakter. In grote lijnen is hun karakter gelijk aan dat van de Pers. Ze hebben een zacht, prettig stemgeluid, dat ze overigens maar weinig laten horen. Ze kunnen het doorgaans goed vinden met andere katten, maar ook de omgang met honden verloopt over het algemeen probleemloos. Met kinderen kunnen ze prima opschieten. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en voelen zich ook uitstekend op hun plaats in wat drukkere gezinnen, als het al te druk wordt, zoeken ze zelf wel een rustig plaatsje op. Ze zijn nooit zo nadrukkelijk aanwezig, maar stellen uw gezelschap wel op prijs.

Verzorging:

De vacht is met een minimum aan verzorging in goede condities te houden. Normaal gesproken kunt u eens per week de vacht met een zachte, varkensharen borstel borstelen en daarna met een grove kam doorkammen. Ga hierbij voorzichtig te werk om te voorkomen dat de vacht beschadigt.

 

(Bron: www.dieren-rassen.nl)

Omhoog