ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.500 bezoekers 209 leden Log in

honden: Samojeed


SAMOJEED

Land van herkomst: Scandinavie


  Korte geschiedenis van het ras

De Samojeed is van oorsprong een polaire keeshond die bij de Samojeden woonde, een nomadenvolk dat langs de kust van de Noordelijke IJszee leefde. De Samojeden gebruikten hun honden niet alleen als trekhonden, maar ook als rendierherdershonden en waakhonden. Daardoor konden de eerste honden van dit ras die naar Europa kwamen veel beter tegen het huiselijke leven dan de gemiddelde polaire keeshonden. De ontwikkeling van dit ras die geleid heeft tot de hond die tegenwoordig Samojeed heet, heeft hoofdzakelijk plaatsgevonden in Engeland. Ook de Verenigde Staten en een aantal Europese landen hebben hieraan bijgedragen. De Samojeed wordt in grote delen van de wereld erg gewaardeerd als tentoonstellings- en gezelschapshond.

  Rasbeschrijving

De Samojeed is een korte, licht vierkante, arctische keeshond. Hij is sterk, elegant, beweeglijk, rustig en zelfverzekerd.

Hoofd: krachtig, wigvormig, met een breed, matig gewelfd schedeldak en een duidelijk uitgesproken stop. Krachtige en diepe voorsnuit, rechte neusrug, droge lippen, zwarte neusspiegel, zwarte lippen en oogranden. De mondhoeken zijn iets opgetrokken, waardoor de zgn. Samojeedglimlach ontstaat.

Ogen: donkerbruin, vrij diep liggend met een wakkere uitdrukking, ver uit elkaar, scheef geplaatst met ovale oogopeningen.

Oren: hoog aangezet, vrij klein, driehoekig, goed uit elkaar geplaatst, rechtopstaand, beweeglijk.

Gebit: schaargebit.

Hals: gematigd lang en trots opgericht.

Lichaam: licht rechthoekig, diep, compact. Rechte rug, uitgesproken schoft, sterke lendenen, licht opgetrokken buiklijn. Ruime borstkas maar niet tonvormig, goed gewelfde ribben, lang bekken, dat gespierd is en licht hellend.

Ledematen: sterke botten, goede hoeking van schouder en opperarm, rechte voorbenen, veerkrachtige voormiddenvoet. Evenwijdige achterbenen, goed bespierd, goede hoeking van knie- en spronggewrichten, lage sprongen.

Voeten: ovaal, krachtig, licht gewelfde tenen.

Staart: in beweging wordt de staart voorover over de rug gebogen of hangt naast het lichaam, in rust hangt de staart omlaag en komt tot aan de sprongen.

Gangwerk: de Samojeed is een draver, met vrije, krachtige bewegingen met lange passen en een goede stuwkracht.

Vacht: rijkelijk, dik, elastisch en dicht. Korte, dichte ondervacht en lang, ruw en uitstaand dekhaar. In de nek en op de schouders vormt de vacht een kraag. Rijkelijke beharing van de staart.

Kleur: wit, roomkleurig of wit en lichtbruin. De basiskleur moet altijd wit zijn en mag nooit de indruk wekken lichtbruin te zijn.

Schofthoogte: reu 57 cm, teef 53 cm. Een afwijking van 3 cm is toegestaan.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog