ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.128 bezoekers 209 leden Log in

honden: Japanse spaniel


JAPANSE SPANIEL

Land van herkomst: Japan


  Korte geschiedenis van het ras

De Japanse Spaniel stamt vermoedelijk uit China, waar men sinds mensenheugenis dwerghonden fokt. De voorvaderen van het ras kwamen in de zestiende eeuw met boeddhistische monniken naar Japan. Ze werden spoedig de favoriete honden van de bovenklasse en werden zo gewaardeerd dat ze tchin werden genoemd, hetgeen kostbaarheid betekent. Waarschijnlijk kwamen de eerste Japanse Spaniels in het begin van de zeventiende eeuw naar Engeland, maar men is er zeker van dat het ras in het midden van de negentiende eeuw in Europa werd geintroduceerd. Koningin Victoria ging zich voor het ras interesseren, waardoor het spoedig een modehond werd. Er is weinig fokmateriaal beschikbaar, met name in het land van herkomst. De Japanse Spaniel is een innemende, kleine, mooie, sierlijke en levendige hond.

  Rasbeschrijving

De Japanse Spaniel is een kleine, vierkante hond met een weelderige vacht.

Hoofd: naar verhouding groot, met een brede en bolle schedel, zeer uitgesproken stop. Zeer korte neus met een brede neusspiegel en wijde neusgaten. De kleur van de neusspiegel dient te harmonieren met de kleur van de vacht. De kaakpartij dient kort en breed te zijn, met een oplopende onderkaak.

Ogen: groot, rond, tamelijk naar voren geplaatst, goed uit elkaar geplaatst, glanzend en zwart.

Oren: V-vormig, hangend, goed gescheiden aangezet en bedekt met lang haar.

Gebit: schaargebit gewenst, maar tanggebit of licht ondervoorbijtend toegestaan.

Hals: kort, krachtig. Het hoofd dient hoog gedragen te worden.

Lichaam: uitgesproken hoge schoft, rechte en korte rug, brede en licht geronde lendenpartij, matig brede en diepe borstkas, opgetrokken buiklijn.

Ledematen: evenwijdige voorbenen met fijne botten, rijkelijk met haar bekleed. Achterbenen matig gehoekt, bedekt met lang haar.

Voeten: klein, lange zgn. hazevoeten voorzien van lang haar tussen de tenen, veerkrachtige voetzolen, het liefst zwarte klauwen.

Gangwerk: de voorvoeten dienen hoog opgetild te worden, licht en trots.

Vacht: zacht, zijdeachtig, recht en lang. De vacht moet weelderig zijn.

Kleur: zwart met wit of rood met wit. Gelijkmatig verdeelde aftekening op beide zijden van het hoofd, op de oren en op het lichaam. Witte voorsnuit en tamelijk brede bles zijn zeer gewenst.

Schofthoogte: reu ca. 25 cm, teef iets kleiner.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog